StoryEditor

Prezident Svetovej banky Robert Zoellick sa oficiálne ujal funkcie

02.07.2007, 17:06
Autor:
TASRTASR

Nový prezident Svetovej banky Robert Zoellick (53) sa dnes oficiálne ujal svojej funkcie. Bývalého námestníka ministerky zahraničných vecí USA pred týždňom jednohlasne schválila správna rada banky po tom, ako ho na tento post nominoval americký prezident George W. Bush. Bývalý americký obchodný splnomocnenec vyhlásil, že chce, aby sa Svetová banka intenzívnejšie ako doteraz zameriavala na výzvy, ktoré ponúka globalizácia.
Zoellick strieda vo funkcii Paula Wolfowitza, ktorý po afére súvisiacej s protežovaním svojej priateľky v máji odstúpil. Vďaka tomuto bývalému námestníkovi ministra obrany USA bola jeho priateľka, pôvodne zamestnaná tiež vo Svetovej banke, povýšená spolu s veľkorysým zvýšením platu.
Zoellick má 53 rokov, v minulosti pôsobil v americkom bankovníctve, najmä vo vedení veľkobanky Goldman Sachs. Neskôr sa stal americkým obchodným splnomocnencom a v druhom funkčnom období prezidenta Busha prešiel na americké ministerstvo zahraničných vecí, kde pôsobil do začiatku júla 2006 ako námestník ministerky. Potom sa znovu vrátil do banky Goldman Sachs, v ktorej doteraz viedol úsek medzinárodných investícií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 22:49