StoryEditor

Ministri financií EÚ sa dohodli na financovaní Galilea

24.11.2007, 07:08
Autor:
TASRTASR
Ministri financií členských krajín Európskej únie sa v noci nadnes po maratóne rokovaní dohodli na financovaní európskeho satelitného navigačného systému Galileo.

Dohoda sa dosiahla aj v súvislosti s rozpočtom EÚ na rok 2008 a financovaním Európskeho technologického inštitútu (EIT).

Šéfovia rezortov financií podporili návrh Európskej komisie, aby sa na realizáciu projektu Galileo použili najmä nevyužité prostriedky z rozpočtovej kapitoly poľnohospodárstvo.

Pôvodne sa plánovalo financovať Galileo z verejných i súkromných zdrojov, no EK sa pred niekoľkými mesiacmi rozhodla pre zmenu po tom, ako stroskotala spolupráca s konzorciom na zriadenie systému. V dôsledku toho sa projekt s rozpočtom 3,6 miliardy EUR, v prepočte 120,4 miliardy SKK, ocitol v hlbokej kríze.

EK sa ho však nechcela vzdať a navrhla, aby sa chýbajúca suma 2,4 miliardy EUR, potrebná na dofinancovanie, zaplatila celá z rozpočtu EÚ. Výhrady voči tomu malo niekoľko štátov na čele s Nemeckom, ktoré je najväčším čistým prispievateľom do úniového rozpočtu. Berlín sa obával, že by sa týmto stanovil precedens do budúcnosti pre využívanie neminutých rozpočtových prostriedkov, ktoré sa inak vracajú členským krajinám.

Na základe dohody ministrov sa však predsa len použijú nevyužité rozpočtové rezervy, pričom z kapitoly poľnohospodárstvo pôjde na Galileo 1,6 miliardy EUR. Zvyšok bude pochádzať z kapitol venovaných výskumu a konkurencieschopnosti.

Komisia v piatok varovala, že ak sa nedosiahne dohoda do konca roka, bude sa musieť od tohto projektu odstúpiť. S cieľom prispieť k jeho záchrane Brusel navrhol nové pravidlá pre tendre, čo znamená, že sa celý projekt má rozdeliť do 6 segmentov, pričom žiadna zo spoločností nebude môcť ovládať viac ako 2 segmenty. EK chcela týmto návrhom vyjsť v ústrety Nemecku, ktoré malo obavy, že na základe doterajších pravidiel by mohla projekt ovládnuť jedna spoločnosť a nemeckým firmám by sa tak neumožnilo také zapojenie do budovania systému, o aké by mali záujem. Aj z tohto dôvodu sa Nemecko stavalo odmietavo voči novému návrhu na financovanie projektu.

Systém Galileo, ktorý má pozostávať z 30 družíc, sa má stať civilnou alternatívou k americkému Globálnemu pozičnému systému (GPS). V súčasnosti je na obežnej dráhe jedna experimentálna družica. Systém sa má podľa plánov spustiť v rokoch 2011-2012.

Ministri dosiahli kompromis aj v otázke financovania EIT, ktorý má začať fungovať na budúci rok s rozpočtom 308 miliónov EUR na obdobie 2008-2013.

Na základe dohody o rozpočte pre budúci rok sa majú platby zvýšiť v porovnaní s týmto rokom o 4,2 % na 120,35 miliárd EUR. K celému rozpočtu sa ešte musí vyjadriť Európsky parlament na svojom decembrovom plenárnom zasadnutí. Pôjde pritom o prvý rozpočet EÚ v histórii, ktorého najväčšia časť má ísť na rast a zamestnanosť a nie na poľnohospodárstvo, tak ako doteraz.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 00:11