StoryEditor

Schválili nám šesť miliárd eur

02.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA
Európska komisia doposiaľ schválila pre Slovensko štyri z jedenástich operačných programov na čerpanie peňazí z európskych fondov v programovom období 2007 až 2013.

K najprv schváleným programom Informatizácia spoločnosti a Doprava pribudli minulý týždeň ďalšie dva - Regionálny operačný program v hodnote 1,44 miliardy eur a Technická pomoc za 114 miliónov eur. Minister výstavby a regionálneho rozvoja Marian Janušek v pondelok informoval, že zo štyroch už schválených programov bude môcť Slovensko vyčerpať za sedem rokov okolo 6,3 miliardy eur. Je to viac ako polovica z celkových prostriedkov za vyše 11 miliardy eur, s ktorými počíta Národný strategický referenčný rámec pre SR v novom programovom období. Podľa pravidla plus tri roky napríklad peniaze na rok 2007 musia byť vyčerpané do konca roka 2010.
Janušek predpokladá, že nasledujúce dva operačné programy - Vzdelávanie a Zamestnanie a sociálna inklúzia - by mohla Európska komisia schváliť ešte v októbri tohto roka, keďže oba prechádzajú administratívnym procesom schvaľovania v jej generálnych direktoriátoch. Podľa ministra by všetky zostávajúce programy mali byť schválené najneskôr do konca tohto roka, pričom nie je vylúčené, že sa tak môže stať už v novembri.
V súvislosti s Regionálnym operačným programom ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja ako riadiaci orgán pripravuje zmluvu o splnomocnení pre vyššie územné celky. Vypracovaná by mala byť do konca mesiaca. Rezort na kraje delegoval právomoci v oblastiach regenerácia sídiel, pozemné komunikácie druhej a tretej triedy, cestovný ruch a verejný sektor. Na tieto oblasti by mala smerovať zhruba polovica zdrojov určených na Regionálny operačný program.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 23:10