StoryEditor

Opozícia vytýka Tomanovej, že stratila 200 miliónov

15.01.2008, 23:00
Slovensko vraj prišlo o 6,8 milióna eur, čo je takmer dvesto miliónov korún. Na vine má byť ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a jeho šéfka Viera Tomanová.

Tej sa podľa poslanca za SDKÚ-DS Štefana Kužmu nepodarilo vyčerpať peniaze z eurofondov v Jednotnom programovom dokumente Bratislava Cieľ 3, ktorý bolo potrebné využiť do konca roku 2007. Išlo totiž ešte o peniaze na rok 2005, ktoré sa dajú dočerpať maximálne dva roky po tomto termíne a už aj ten pred necelým mesiacom vypršal.
Programový dokument mal poslúžiť na podporu zamestnanosti, celoživotného vzdelávania a zvyšovanie kvalifikácie. "Ešte na jar minulého roku sme na tlačovej konferencii upozornili, že ministerka práce má v rezorte vážny problém s čerpaním eurofondov, a že hrozí prepad stoviek miliónov korún. Slovensko nenávratne príde v programe SPD Cieľ 3, za ktorý zodpovedá ministerstvo práce, o 6,8 milióna eur," povedal Kužma. Samotný rezort práce sa však bráni a vinu popiera.
Nestíhalo sa...
Ministerstvo práce dementuje informáciu, podľa ktorej išlo o 6,8 milióna eur. "Uvedená čiastka je suma za rezort práce, ako aj ministerstva školstva. Na nás z tejto sumy pripadá 5,4 milióna eur," informovalo mediálne oddelenie rezortu.
Podľa neho existujú objektívne dôvody, prečo sa nestihli vyčerpať všetky peniaze. Za pravdu Tomanovej ministerstvu dáva aj rezort výstavby a regionálneho rozvoja, ktorý za čerpanie eurofondov centrálne zodpovedá. "Nedali sa dočerpať. Na týchto projektoch sa musí robiť rovnako dlho ako pri projektoch, ktoré sú za omnoho väčšie peniaze. Druhý problém bol v tom, že Bratislavský kraj nemá takmer žiadny problém s nezamestnanosťou a nevzdelanosťou. Keď nie je záujem, tak sa nedá," ozrejmil hovorca ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja Miroslav Bátovský.
Zatiaľ čo na jeden projekt z jednotného programu Bratislava Cieľ 3 sa dá získať okolo 30-tisíc korún, klasický "vynesie" aj 30 miliónov. "Na to, aby bolo čerpanie záväzku za rok 2005 bezproblémové, musel príslušný program čerpať finančné prostriedky ešte dávno pred rokom 2007. To však nebolo urobené," povedal hovorca ministerstva práce Michal Stužka.
Minulá vláda na 100 percent?
Predchádzajúca vláda bola podľa Kužmu v čerpaní štrukturálnych fondov efektívnejšia. "Odmietame výhovorky na adresu bývalej vlády, pretože za rok 2006, kedy na ministerstve ešte pôsobili jej odborníci, boli prostriedky z eurofondov vyčerpané na 100 percent," hovorí Kužma.
Jeho tvrdenia však rezort práce odmieta, keďže "počas pôsobenia predchádzajúcej vlády nebolo žiadne prepadnutie finančných prostriedkov z toho dôvodu, lebo nebolo procesne možné". Prvý termín na zistenie čerpania alebo nečerpania a jeho vyčíslenie bol totiž až 31. december 2006. Tu sa totiž uplatňuje pravidlo n+2, čo v praxi znamená, že ak je na rok 2004 daný objem peňazí, môže sa vyčerpať práve do konca roku 2006.
S eurom aj programy
Rok 2009 by nám okrem eura mal priniesť aj nové operačné programy na roky 2007 až 2013. Na tie sa už teraz tešia všetky ministerstvá, keďže ide o omnoho vyšší objem peňazí ako v predchádzajúcom období. K dispozícii budeme mať 11,4 miliardy eur, ktoré nám majú pomôcť skvalitniť život na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:17