StoryEditor

ÚRSO stanovil oprávnené náklady a primeraný zisk výrobcom a dodávateľom tepla

08.07.2007, 14:19
Autor:
TASRTASR
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predložil do pripomienkového konania návrh výnosu, ktorým sa stanovuje rozsah a štruktúra oprávnených nákladov, spôsob určenia výšky primeraného zisku a podklady na návrh ceny za výrobu, distribúciu a dodávku tepla.

"Oprávnenými nákladmi sú náklady nevyhnutne vynaložené na vykonávanie regulovanej činnosti a preukázané účtovnými dokladmi, obstarávacie náklady na zabezpečenie potrebného množstva priameho materiálu, ktorý slúži na výrobu tepla alebo potrebného množstva nakupovaného tepla, technologické náklady, tiež náklady na elektrinu, na dopravu paliva a náklady na overenie hospodárnosti prevádzky sústavy tepelných zariadení po odberné miesto," vysvetľuje predkladateľ výnosu predseda Rady pre reguláciu vykonávajúci pôsobnosť predsedu úradu Jozef Holjenčík. Medzi oprávnené náklady sa tiež zaraďujú odpisy pri obstaraní nového hmotného a nehmotného majetku, odpisy pri obstaraní už prevádzkovaného majetku a tiež náklady na opravy a údržbu.

"Výška primeraného zisku sa určí ako súčet 20 Sk za každý gigajoul (GJ) objednaného množstva tepla a sumy 1 Sk za každý GJ objednaného množstva tepla, ak pomer neobežných aktív súvisiacich s regulovanou činnosťou a objednaného množstva tepla je od 100 do 299 Sk/GJ, 3 Sk za každý GJ objednaného množstva tepla, ak pomer neobežných aktív je od 300 do 599 Sk/GJ a 5 Sk za každý GJ objednaného množstva tepla, ak pomer neobežných aktív je viac ako 600 Sk/GJ," vymenúva ÚRSO.

Postup podľa tohto výnosu sa použije pri určovaní cien tepla na rok 2008. Výnos by mal nadobudúť účinnosť 20. júla 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 22:05