StoryEditor

Airbus asi bude musieť kvôli silnému euru rozšíriť úsporné opatrenia

21.09.2007, 17:12
Autor:
TASRTASR

Európsky výrobca lietadiel Airbus uviedol, že posilňovanie eura ho môže donútiť k rozšíreniu úsporných opatrení. Koncern bude možno musieť znížiť náklady o ďalšiu až 1 miliardu EUR, v prepočte asi 33,8 miliardy SKK.
Prevádzkový riaditeľ Airbusu Fabrice Bregier dnes v rozhlasovom interview povedal, že úsporný plán, ktorý koncern spustil začiatkom tohto roka, vychádzal z kurzu 1,35 USD/EUR. "Ak euro zostane dlhodobo nad úrovňou 1,40 USD/EUR, asi ho budeme musieť prispôsobiť," uviedol druhý muž Airbusu pre rozhlasovú stanicu BFM.
Euro dnes stanovilo voči americkému doláru nový rekord 1,41 USD/EUR a podľa analytikov bude naďalej posilňovať.
Hlavným motívom pre spustenie reštrukturalizačného plánu Power8 bolo zvýšenie konkurencieschopnosti koncernu v porovnaní s jeho americkým rivalom Boeing. Tento program má Airbusu ušetriť 2 miliardy EUR prostredníctvom predaja alebo zatvorenie niektorých závodov a znížením počtu zamestnancov asi o 10 000.
Podľa Bregiera koncern bude musieť zvýšiť úsporný cieľ programu až o 50 %, ak výmenný kurz eura dosiahne 1,45 USD/EUR. Dodal, že Airbus zvýši nákup od "dolárových" dodávateľov na úkor európskych. Ďalšou možnosťou je premiestnenie produkcie mimo eurozónu.
Generálny riaditeľ EADS, ktorý je materským koncernom Airbusu, v minulosti uviedol, že každé posilnenie eura voči doláru o 10 centov stojí spoločnosť 1 miliardu EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 11:43