StoryEditor

Svadba letísk je na spadnutie

27.11.2007, 23:00
Spoločný podnik bratislavského a viedenského letiska je na spadnutie. Taký je aspoň postoj rakúskej strany v rokovaniach so slovenskou vládou. "Všetko môže ísť teraz veľmi rýchlo," citoval rakúsky denník Wirtschaftsblatt nemenované zainteresované zdroje. Slováci sú skeptickejší. Podľa vyjadrení zástupcov našej strany ešte treba dotiahnuť viacero vecí vrátanie získania povolení z Bruselu.

Spoločný podnik bratislavského a viedenského letiska je na spadnutie. Taký je aspoň postoj rakúskej strany v rokovaniach so slovenskou vládou. "Všetko môže ísť teraz veľmi rýchlo," citoval rakúsky denník Wirtschaftsblatt nemenované zainteresované zdroje. Slováci sú skeptickejší. Podľa vyjadrení zástupcov našej strany ešte treba dotiahnuť viacero vecí vrátane získania povolení z Bruselu.
Rokujú
Wirtschaftsblatt sa vo svojich tvrdeniach odvoláva aj na rakúskeho ministra dopravy Wernera Faymanna: "Môj slovenský kolega a ja rozprávame o zmysluplnej spolupráci na oboch letiskách."
Na slovenskom ministerstve dopravy však takí optimistickí včera neboli. "Rokujeme, ale zďaleka tieto rokovania nemožno považovať za finálne. Vytvorenie spoločného podniku je pre nás stále len jeden z možných scenárov rozvoja letiska," povedal pre HN hovorca rezortu Marián Jánošík.
Letiská Bratislava a Schwechat mali svoj osud spojiť už vlani, keďže majiteľ viedenského letiska bol členom víťazného konzorcia v privatizačnom tendri vypísanom bývalou vládou. Jednou z odkladacích podmienok bol však aj súhlas Protimonopolného úradu s koncentráciou. Ten sa víťazovi tendra získať nepodarilo, a tak nová vláda Roberta Fica predaj zrušila.
Na druhý pokus
Napriek svojim vyjadreniam o zastavení privatizácie a nerozpredávaní štátneho majetku už premiér pripustil, že letisko silného zahraničného partnera potrebuje. Počas minulotýždňového otvorenia diaľnice medzi Bratislavou a Viedňou povedal, že o spoločnom podniku sa naozaj rokuje. V tom minulom a súčasnom spôsobe prepojenia letísk však vidí rozdiel. "Nebude sa nič predávať," vyhlásil. "Čakáme na rozhodnutia príslušných európskych inštitúcií. Je to dobrá myšlienka, ale sú pripravené aj iné alternatívy," povedal premiér.
Takéto spojenie by pravdepodobne okrem schvaľovania európskymi inštitúciami muselo prejsť aj slovenským a rakúskym antitrustom. Kým rakúsky protimonopolný úrad už raz koncentráciu povolil, ten náš mal opačný názor. Ako by úrad rozhodol v súčasných podmienkach, nie je známe. "Sú to hypotetické otázky. Kým nebudeme mať podklady na analýzu, nebudeme o tom polemizovať," povedala hovorkyňa Protimonopolného úradu Alexandra Bernáthová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 10:00