StoryEditor

BNP Paribas znovu otvorí zmrazené fondy

26.08.2007, 15:33
Autor:
TASRTASR
Najväčšia francúzska banka BNP Paribas na budúci týždeň znovu otvorí svoje tri fondy, ktorým začiatkom augusta pozastavila činnosť v súvislosti s krízou na trhu rizikových hypoték v USA.

Zmrazenie fondov vtedy vyvolalo prudký pokles na akciových trhoch.

Banka 9. augusta oznámila, že zastavuje vyplácanie v troch investičných fondoch angažovaných v cenných papieroch zabezpečených hypotékami pre menej bonitných klientov. Príčinou bol nedostatok likvidity a nemožnosť ohodnotiť trhovú hodnotu aktív fondov. S podobnými problémami sa musia vyrovnať aj ďalší správcovia fondov a banky. Týka sa to reálnej hodnoty cenných papierov krytých hypotékami a korporátnymi úvermi.

Alarm okolo ich skutočnej hodnoty sa po prvý raz objavil v júni, keď díleri začali znižovať obchodné ceny cenných papierov dvoch fondov spoločnosť Bear Stearns. V júli spoločnosť AXA Investment Managers (AXA IM), ktorá je súčasťou finančnej skupiny AXA, oznámila investorom, že niektoré jej fondy trpia nedostatkom likvidity a že nedokáže určiť hodnotu cenných papierov krytých americkými hypotékami pre menej bonitných klientov. AXA dala fondom k dispozícii vlastné peniaze, aby si investori mohli vybrať svoj podiel, čím zabránila výpredaju ich aktív. AXA vyplatila asi 300 miliónov EUR, v prepočte 10,1 miliardy SKK, investorom fondu AXA World Fund.

Do podobných problémov sa dostali začiatkom augusta aj tri fondy francúzskej banky BNP Paribas, ktoré investovali do cenných papierov krytých aktívami, vrátane hypoték pre menej bonitných klientov. BNP Paribas Investment Partners, čo je dcéra banky, ktorá má na starosti správu aktív, 9. augusta dočasne zastavila vyplácanie v troch investičných fondoch, pretože, ako uviedla, nebolo možné určiť hodnotu niektorých ich aktív.

Spoločnosť BNP Paribas Investment Partners vo štvrtok oznámila, že od tohto rozhodnutia vyvinula metodológiu, ktorá jej umožňuje aj vzhľadom na ťažkosti pri určovaní trhových cien v niektorých segmentoch znovuotvorenie týchto fondov. Banka 28. augusta obnoví činnosť fondov BNP Paribas ABS Euribor and BNP ABS Eonia a 30. augusta fondu Parvest Dynamic ABS. Celková hodnota týchto fondov predstavovala 7. augusta, teda posledný deň pred ich zmrazením, takmer 1,6 miliardy EUR oproti takmer 2,1 miliardy 27. júla.

BNP očakáva, že hodnota BNP Paribas Euribor bude pri jeho znovuotvorení o 2 až 3 % nižšia než 7. augusta, hodnota ABS Eonia o 2,5 až 3 % a hodnota Parvest Dynamic ABS o 4 až 5 %. Banka však dodala, že sa to ešte môže zmeniť vzhľadom na vývoj trhu.

Informovala o tom agentúra Reuters a Dow Jones Newswires.
(1 EUR = 33,721 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 10:06