StoryEditor

Tajná služba pridané nedostala

15.10.2007, 00:00
Slovenskú informačnú službu, Národnú radu SR a Úrad geodézie a kartografie spája jedno: každá z týchto inštitúcií by mala mať na svoju činnosť v budúcom roku približne rovnako. Od jednej miliardy korún po asi 1,2 miliardy.

Hoci po prevzatí moci súčasnou koalíciou sa o tajnej službe takmer prestalo rozprávať, pri zostavovaní rozpočtu sa stal opak. Medializáciu vyvolalo 190 miliónov korún, o ktoré SIS prišla. Namiesto nej ich na podnet predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara dostane zdravotníctvo. Takže v budúcom roku, ako uviedol premiér, bude mať tajná služba rovnaký balík peňazí ako v tomto roku. Približne 1,2 miliardy korún.
Voľné zdroje SIS
"Vôbec sa neobávam o funkčnosť tejto inštitúcie," komentoval premiér presunutie peňazí zdravotníkom. "Padla dohoda, že týchto voľných 190 miliónov korún, o ktoré sme mohli zvýšiť jej rozpočet, použijeme na zvýšenie rozpočtu slovenského zdravotníctva. Čiže k žiadnemu zníženiu nedošlo a nebolo o tom treba špeciálne rozhodovať," povedal Fico.
Analytici pripomínajú, že za iniciatívou Mečiara je pravdepodobne neochota premiéra a šéfa SIS Jozefa Magalu vymenovať za námestníka tajnej služby nominanta ĽS-HZDS.
Pôjdu platy hore?
Predseda vlády minulý týždeň viackrát pripomenul, že 190 miliónov ktoré mala SIS dostať, boli "voľné" zdroje. Ale podľa návrhu rozpočtu uverejneného vládnym kabinetom, tieto peniaze už mala predbežne pridelené.
Z pôvodne plánovaných 1,4 miliardy korún mala mať tajná služba na bežné výdavky 1,2 miliardy. Hoci je väčšina informácií o jej peniazoch tajná, v kapitole SIS sa uvádza, že tieto prostriedky pôjdu v "prevažnej miere na zabezpečenie platových náležitostí..." Pritom mesačný "plánovaný mzdový priemerný výdavok pre rok 2008, vrátane zahraničnej služby", by mal byť 37 366 korún. Ale bude? Lebo v tomto roku, keď má SIS oficiálne v rozpočte 1,2 miliardy a toľko asi dostane aj pre nasledujúci, mal by byť priemerný mzdový výdavok len 34 123 korún.
SIS má viac možností
Uvedených 190 miliónov korún môže podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona SIS chýbať. Tajná služba však okrem štátneho rozpočtu môže podľa Samsona dostať peniaze aj z iných zdrojov. Napríklad z rezervy predsedu vlády. Ale taktiež využívať dodatočné subvencie z iných rezortov. Peniaze sa jej dajú presunúť napríklad z ministerstva vnútra, ktorého je SIS súčasťou. "Tajná služba je dôležitá a aby bola kvalitná, nemôže sa jej rozpočet skresať. Ak chce mať kvalitných, mlčanlivých a nevydierateľných ľudí, ktorí sa nedajú kúpiť, musí ich aj dobre zaplatiť," upozornil analytik.
Hovorca SIS Karol Sorby sa k jej rozpočtu nechcel vyjadriť. "Kým nie je schválený, nebudeme ho nijako komentovať," uviedol.
Vláda a parlament
Z výdavkov Národnej rady v roku 2008 vo výške 1,2 miliardy korún je 438 miliónov viazaných na 150 poslancov. Z toho je im na platy a paušálne náhrady určených 183 miliónov korún. Odmeny za služby ich asistentov majú byť 86,3 milióna koruny. Priemerný mesačný mzdový výdavok na jedného zo 451 zamestnancov Kancelárie NR SR bude 31 583 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 22:33