StoryEditor

Rozdielny hospodársky vývoj v Ázii ohrozuje prosperitu kontinentu

24.06.2007, 11:04
Autor:
TASRTASR

Prosperita ázijského kontinentu ako celku je ohrozená v dôsledku rastúcich rozdielov medzi jeho úspešnými a neúspešnými krajinami. Povedal to dnes v Singapure na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) pre východnú Ázie výkonný šéf Ázijskej rozvojovej banky (ADB) Radžát Nag. Vyzval vlády a podnikateľov, aby sa usilovali o zmiernenie rozdielov medzi ázijskými štátmi.

"Sme presvedčení o tom, že rastúce rozdiely medzi bohatými a chudobnými krajinami na kontinente obsahujú reálne semienka veľmi silného sociálneho a politického napätia, a to skutočne môže ohroziť prosperitu Ázie", povedal Nag.

Hoci sa Ázia ako celok stáva bohatšou, niektoré sociálne indikátory sú horšie ako v subsaharskej Afrike. Okolo 1,9 miliardy Ázijčanov denne musí vyžiť zo sumy menej ako 2 USD, v prepočte necelých 50 SKK, a asi 2 miliardy ich nemajú prístup k sanitárnym zariadeniam, najmä ku kanalizácii, a k čistej vode.

ADB, ktorej úlohou je bojovať proti chudobe prostredníctvom hospodárskeho rastu, vznikla v roku 1966. Prostriedky na činnosť získava hlavne vydávaním cenných papierov a z príspevkov svojich členských krajín. Najväčšie sumy požičala banka Číne, Indonézii, Pakistanu a Vietnamu. Vlády využívajú pôžičky na investície hlavne do poľnohospodárstva a na rozvoj vidieka.

Informovala o tom AP.

(1 USD = 25,242 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 00:58