StoryEditor

Elektrina nemusí zdražieť

12.07.2007, 00:00
Ceny elektriny by nemali byť budúci rok o pätinu drahšie ako v susednej Českej republike. Vyhlásil to hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva v reakcii na vyhlásenia najväčšieho stredoeurópskeho výrobcu, českého ČEZ-u.

Zatiaľ sa predalo len 15 percent budúcoročnej produkcie slovenskej elektriny.
Budeme drahší?
Novootvorená energetická burza v Prahe stanovila ceny dodávok veľkoobchodnej elektriny na budúce dva roky zhruba za 50 eur na megawatthodinu, zatiaľ čo prvý tender Slovenských elektrární skončil na sume 61 eur za megawatthodinu. "Burzou uvedený nárast ceny znamená, že v ČR bude polovičné zvýšenie cien elektriny ako na Slovensku a cenový rozdiel medzi nami a Slovenskom narastie na viac ako dvadsať percent," povedal pre český denník Právo hovorca ČEZ-u Ladislav Kříž.
Slovenskí výrobcovia však nesúhlasia. "Konečná priemerná cena bude vychádzať aj z ceny pri predaji zvyšnej plánovanej produkcie. Výslednú cenu ovplyvnia aj tarify pre domácnosti, ktoré budú výsledkom konštruktívneho dialógu viacerých strán," hovorí Juraj Kopřiva.
Rozdielny vývoj cien na trhoch je daný českou pozíciou čistého exportéra, kým Slovensko sa stáva čistým importérom elektrickej energie. "Jediným východiskom z nepriaznivej situácie sú veľké investície do výrobných energetických kapacít," dodal Kopřiva.
Eurostat a distibučky
Slovenské ceny elektriny nie sú pre spotrebiteľov výhodné ani z hľadiska európskeho štatistického úradu Eurostat. Ten vydal analýzu, podľa ktorej slovenské domácnosti platia za elektrinu najviac spomedzi 12 nových členských štátov únie.
Zástupcovia slovenských distribučných spoločností však tieto údaje spochybňujú, Eurostat vraj použil iný kurz eura ako priemer NBS. "Priemerná cena elektriny pre Slovensko by pri domácnostiach mala byť takmer o 800 korún na megawatthodinu nižšia ako uvádza prehľad," hovorí Ján Orlovský zo Západoslovenskej energetiky.
V pomere ku kúpyschopnosti sme spomedzi členov únie podľa Eurostatu dokonca najdrahší. Ani s týmto údajom však energetici nesúhlasia. "Výmenný kurz na paritu kúpnej sily je o tridsať halierov vyšší ako v inom dokumente Eurostatu o minimálnych mzdách. Argument parity kúpnej sily pri cenách energií považujeme do istej miery za zavádzajúci. Pri kúpe osobných vozidiel sa s týmto údajom veľmi nepracuje. Volkswagen, hoci sa vyrába na Slovensku, nie je u dílera v Bratislave o nič lacnejší ako v Nemecku," dodal Orlovský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 11:43