StoryEditor

Privatizačné príjmy pôjdu na dôchodky

25.08.2005, 00:00
Príjmy z privatizácie štátneho majetku by sa mali použiť výhradne na financovanie nákladov dôchodkovej reformy, zníženie štátneho dlhu alebo úhradu záväzkov Fondu národného majetku. Vyplýva to z ústavného zákona z dielne ministerstva práce, ktorý včera schválila vláda.

Príjmy z privatizácie štátneho majetku by sa mali použiť výhradne na financovanie nákladov dôchodkovej reformy, zníženie štátneho dlhu alebo úhradu záväzkov Fondu národného majetku. Vyplýva to z ústavného zákona z dielne ministerstva práce, ktorý včera schválila vláda.
Podľa ministra práce Ľudovíta Kaníka treba zákon najmä na zamedzenie prejedania peňazí z predaja štátnych podnikov na prípadné neefektívne projekty. Presné vyčlenenie prostriedkov je nevyhnutné aj na zabezpečenie finančnej stability dôchodkového systému zavedením kapitalizačného piliera.
Na minulotýždňovom zasadnutí vlády najväčšiu kritiku k tomuto zákonu vyslovil minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Obával sa, že právna úprava sa dotkne aj privatizácie zdravotníckych zariadení. "Všetko sme si vyjasnili, takže nemáme so zákonom žiadne problémy," uviedol Zajac.
Presnú výšku peňazí, ktoré by mali prísť do štátneho rozpočtu z privatizácie, však zatiaľ nikto nechce zverejniť. "Keby sme zverejnili akékoľvek číslo, ovplyvnilo by to konečné ceny pri predaji," vysvetlil hovorca rezortu financií Peter Papanek.
Samotný zákon bude musieť ešte schváliť parlament dvojtretinovou väčšinou zo všetkých poslancov. Podľa Ľubomíra Vážneho zo Smeru poslanci tejto opozičnej strany nemajú žiaden problém podporiť ho. "Vždy sa zasadzujeme za hospodárne nakladanie s verejnými financiami," povedal Vážny.
Mal však výhrady k samotnému spôsobu privatizácie. Ako príklad Vážny spomenul letiská alebo Cargo železničnej dopravy, kde by si mal štát podľa neho ponechať 100-percentné vlastníctvo.
Tibor Mikuš z HZDS tvrdí, že ak sa zákon bude týkať príjmov z privatizácie elektroenergetických podnikov, vodární alebo kanalizácií, tak ho strana pravdepodobne nepodporí. Smer aj HZDS patria medzi parlamentné strany, ktoré by sa po budúcoročných voľbách mohli zúčastňovať na delení prípadných privatizačných príjmov.

Akcie teplární pôjdu aj na kapitálový trh
Ministrovi práce Ľudovítovi Kaníkovi sa podarilo presadiť návrh, aby sa minoritná časť akcií Teplárne Košice predala cez kapitálový trh. Dohoda bola uzavretá na Koaličnej rade. Pôvodný návrh rezortu hospodárstva počítal s predajom 51-percentného podielu strategickému investorovi a zvyšných 49 percent malo prejsť bezodplatne na košickú samosprávu. Podľa Kaníka zatiaľ ešte nie je jasné, aký podiel bude umiestnený na kapitálovom trhu a koľko akcií pripadne samospráve. "Budeme sa však snažiť, aby väčšia časť z minoritného podielu išla práve na kapitálový trh," dodal. O konečnom spôsobe privatizácie Teplárne Košice bude vláda rozhodovať na svojich najbližších zasadnutiach.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 17:23