StoryEditor

Palkov návrh nie je návrh KDH

26.02.2007, 23:00
Podpredseda KDH pre ekonomiku Július Brocka pre HN:

Kandidát na predsedu KDH Vladimír Palko prezentoval návrh na náhradu priebežného piliera sporením detí na dôchodkových účtoch rodičov. Kresťanskí demokrati však upozorňujú, že to nie je návrh KDH.

Ako sa staviate k návrhu vášho kolegu Vladimíra Palka?
-- Po tlačovej konferencii Vladimíra Palka ste vo vašich novinách uviedli, že je to návrh KDH. Nie je to tak. V KDH sa nemení pohľad na dôchodkový systém, ktorý platí dnes a pri ktorého zrode sme ako člen bývalej vlády stáli. Presadzovali sme reformu, ktorá postavila penzijný systém na tri piliere a tento systém sme v uplynulých mesiacoch aj pomáhali spolu s opozičnými partnermi chrániť pred radikálnymi zásahmi zo strany súčasnej vlády. Považujeme ho totiž za správny, spravodlivý, a najmä udržateľný.

Považujete teda súčasný systém podpory rodiny cez dôchodkový systém za dostatočný?
-- Podarilo sa nám presadiť do dôchodkového systému veci, ktoré výrazne pomáhajú práve rodinám s deťmi. Napríklad štát platí na dôchodkové poistenie za matku s dieťaťom do šesť rokov, ktorá sa oň celodenne stará, z vymeriavacieho základu vo výške 60 percent platu v národnom hospodárstve. Pre ženu, ktorá pracuje za mzdu nižšiu ako spomínaných 60 percent priemeru, je teda výhodnejšia -- z hľadiska jej budúcich dôchodkových nárokov -- v tomto období práve starostlivosť o dieťa.

Ale aj vy ste presadili podporu rodičov s deťmi cez odvodový systém...
-- Áno, zamestnaný rodič mal úľavu v odvodoch na starobné poistenie vo výške pol percenta na každé dieťa z celkovej výšky odvodov 4 %. Výšku priznaného dôchodku to neznižovalo. Tejto podpory sme sa "zriekli" pri rokovaní o poslednom návrhu štátneho rozpočtu, ktorý predkladala bývalá vládna koalícia, napriek môjmu nesúhlasu.

KDH teda žiadne zmeny v dôchodkovom systéme nepresadzuje?
-- Iba v smere zvýšenia ochrany sporiteľov v druhom pilieri. Čo sa týka prvého, budeme hľadať ďalšie zdroje jeho prefinancovania, aby dôchodkový systém nebol nikým a ničím ohrozený.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 12:44