StoryEditor

Chceme akcie Transpetrolu

15.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Slovensko sa ešte uchádza o spätné odkúpenie 49 percent akcií spoločnosti Transpetrol, ktoré stále pravdepodobne vlastní holandská dcéra ruskej firmy Jukos, Jukos Finance B.V.

Slovensko sa ešte uchádza o spätné odkúpenie 49 percent akcií spoločnosti Transpetrol, ktoré stále pravdepodobne vlastní holandská dcéra ruskej firmy Jukos, Jukos Finance B.V. Ako povedal hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara, v súčasnom stave, v akom sa celý proces nachádza, minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek považuje za dobrú možnosť aj vytvorenie zmiešaného vlastníctva akcií slovenského prepravcu ropy s iným strategickým partnerom. "To však nevylučuje ani spätné odkúpenie minoritného podielu Slovenskom," zdôraznil Zvara.
Podmienky pre investora
Ak však podľa neho bude chcieť nejaký strategický investor vstúpiť do Transpetrolu, musí splniť niekoľko podmienok. Prvou, od ktorej minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek neplánuje ustúpiť, je prenechanie manažérskej kontroly v Transpetrole slovenskej strane. Medzi ďalšie podmienky patrí zvýšenie prepravovanej kapacity ropy cez ropovod Družba, umožnenie prepravy ľahkej kaspickej ropy a prepojenie slovenskej vetvy ropovodu s rakúskym Schwechatom. Nový investor by mal pochádzať z Ruskej federácie. Na tom sa dohodol minister Jahnátek začiatkom novembra minulého roku s ministrom, vedúcim úradu vlády Ruskej federácie Sergejom Naryškinom.
Právo veta čoskoro vyprší
Zvara nevedel povedať, kedy by sa situácia okolo akcií Transpetrolu mohla konečne vyriešiť. "Ďalší osud týchto akcií je predmetom rokovaní," dodal Zvara. Právo blokovať predaj 49 percent akcií Transpetrolu inej firme si môže ministerstvo hospodárstva podľa transakčných dokumentov uplatniť do apríla tohto roku. Minister Jahnátek však nemá obavy, že by tento termín mohla ruská strana nejako zneužiť. "Ja nevidím ten apríl ako až taký konečný termín, lebo stanovy spoločnosti nám aj tak dávajú absolútne právomoci. Pokiaľ my neodsúhlasíme nejaké zmeny v orgánoch, alebo neodsúhlasíme nejakého nového akcionára v orgánoch, nevie reálne prevziať moc. On môže byť len akcionárom, ale bez nejakého reálneho vplyvu," povedal na konci decembra pre agentúru SITA Jahnátek.

Jeden pokus už zlyhal
Slovensku už jeden pokus o spätné odkúpenie akcií nevyšiel. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek sa dohodol s bývalým vedením holandskej dcéry firmy Jukos, Jukos Finance, už 9. augusta minulého roka. Bývalých predstaviteľov firmy Jukos Finance Brucea Misamora a Davida Godfreya však 13. augusta odvolal z funkcie správca konkurznej podstaty Eduard Rebgun. Podľa neho totiž bývalí manažéri konali proti záujmom akcionárov, keď rokovali o predaji zahraničných aktív Jukosu. Holandský súd 17. augusta rozhodol, že správca konkurznej podstaty Rebgun má právo uplatňovať si nárok na časť zahraničných aktív firmy, ktoré kontroluje v Holandsku registrovaná spoločnosť Jukos Finance, súd mu však odmietol priznať plnú kontrolu nad spoločnosťou Jukos Finance.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 17:04