StoryEditor

Štátu zatiaľ developing nevychádza

03.11.2005, 23:00
Ministerstvu kultúry sa nedarí získať peniaze na dokončenie novostavby Slovenského národného divadla. Kúpnopredajné zmluvy na tri nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu, ktoré rezort predáva, aby mal za čo budovu dostavať, sa mali podpísať do konca októbra. Doposiaľ sa tak nestalo.

Kúpno-predajné zmluvy na tri nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu, ktoré rezort predáva, aby mal za čo budovu dostavať, sa mali podpísať do konca októbra. Doposiaľ sa tak nestalo. O osude sídla generálneho riaditeľstva Slovenského národného divadla (SND) na Gorkého ulici rozhoduje ministerstvo financií. Divadlo P. O. Hviezdoslava zostalo bez záujemcu a na nezastavané pozemky v okolí novostavby chýba vklad do katastra.
V réžii paragrafov
"Pozemky aj budovy musia byť úplne čisté a nezaťažené, to je prvoradá a samozrejmá podmienka," tvrdí predseda predstavenstva J & T Global Peter Korbačka. Je šéfom spoločnosti, ktorej klient, firma Humar, dala najlepšiu ponuku na sídlo generálneho riaditeľstva. Budovu chce odkúpiť za 212 miliónov korún, teda takmer dvojnásobok súdnoznaleckej ceny.
"Zatiaľ nikto nič nekúpil, náš klient len vyhral tender," pripomína hovorca J & T Global Maroš Sýkora. Reaguje tak na podnet Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory na Generálnu prokuratúru a Najvyšší kontrolný úrad. Komora sa totiž nevzdáva nároku na budovu riaditeľstva SND, ktorá bola pred rokom 1948 jej majetkom a tvrdí, že tender nebol v poriadku.
"Podľa zákona o správe majetku štátu sa môže odpredať len prebytočný majetok. To budovy budú až po ich vyprataní, teda až po dokončení novostavby," hovorí predseda SOPK Peter Mihók. Minister kultúry Tóth stanovisko komory chápe ako hľadanie úskokov a právnických kľučiek po neúspešnej snahe získať budovu priamym predajom za súdnoznaleckú cenu.
Prokuratúra nezasiahne
Prokuratúra však požiadavku priemyselnej komory podľa zistenia HN zhodila zo stola: "Povinnosť predaja majetku štátu uložila ministrovi kultúry vláda a prokuratúra v zmysle zákona 153/2001 o prokuratúre nie je oprávnená preskúmať zákonnosť uznesenia vlády," uvádza sa v rozhodnutí. Keďže nie je splnená vecná podmienka na výkon prokurátorského dozoru, nie je podľa rozhodnutia ďalší postup zo strany prokuratúry možný. Tým považuje Generálna prokuratúra podnet za vybavený.
"Rozhodovanie správcu majetku štátu pri nakladaní s majetkom štátu patrí do oblasti štátnej fiskálnej správy, ktorá je charakteristická rovnosťou subjektov. Štát ako vlastník má v zmysle ústavy rovnocenné postavenie s inými vlastníkmi," pridáva hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.
Rozhodne sa v najbližších dňoch
"Všeobecné podmienky verejnej súťaže sme preskúmali a zistili, že boli v poriadku. Rozhodnúť o tom, kedy sú budovy skutočne prebytočné a dajú sa v tomto duchu odpredať, musí rozhodnúť ministerstvo financií," konštatuje hovorca NKÚ Peter Tábory. Podľa poradcu ministerstva financií Petra Papanka sa o zmysle slova prebytočnosť rokuje. "Do uzatvorenia protokolu sa nemôžeme a ani nebudeme vyjadrovať," hovorí Papanek. Dodáva, že uzatvorenie protokolu sa očakáva v najbližších dňoch.
Len ako divadlo
Na budovu činohry si súťažné podmienky vyzdvihlo 11 záujemcov, no skutočná ponuka neprišla ani jedna. "Minister Tóth sa stretol so zástupcami týchto spoločností a chcel vedieť, prečo nakoniec od svojho zámeru ustúpili. Zhodne tvrdili, že cena je vysoká a dom sa nedá využiť na komerčné účely. Môže v budúcnosti slúžiť len ako divadlo," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva kultúry Martina Pavlíková.
Súťažné podmienky si vyžiadalo aj J & T Global. "Budovu sme podrobili prísnej analýze. Veľmi dobrá poloha je totiž jedna vec - a využitie zas druhá. Vnútorná štruktúra budovy a jej využitie v budúcnosti nám nevyhovuje," potvrdzuje Korbačka.
Podľa Pavlíkovej celá záležitosť nie je uzatvorená a hľadá sa najvhodnejší spôsob, ako ďalej. Pokiaľ ide o pozemky okolo novostavby, sú majetkovoprávne vysporiadané. "Na jednom pozemku musí dôjsť k zmene účelu, čo dosť dlho trvá. Predpokladáme, že do konca roka budú zavkladované do katastra a môžu sa ponúknuť na predaj," uzatvára Pavlíková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 17:27