StoryEditor

Ekologická výstava

19.05.2006, 00:00

Druhý ročník najväčšej špecializovanej ekologickej výstavy recyklácie a zhodnocovania odpadov R.I.S. v Slovenskej republike sa v spolupráci s Recyklačným fondom uskutočnil 2. -- 5. mája 2006 v Banskej Bystrici. Predstavilo sa na ňom 47 vystavovateľov z oblasti odpadového hospodárstva, čo je oproti minulému roku stopercentný nárast. Okrem slovenských spoločností sa mohli návštevníci stretnúť aj s firmami z Rakúska, Dánska a zo Švédska. Skladbu vystavovateľov doplnila komplexná prezentácia združení kolektívneho zberu.
Na výstave dominovala téma spracovania autovrakov. Tento proces si mohli návštevníci priamo pozrieť na unikátnej mobilnej linke. Za veľkého záujmu odbornej verejnosti sa uskutočnila tiež celoslovenská konferencia Najlepšie dostupné techniky zhodnocovania odpadov -- Nástroj plnenia cieľov Programu odpadového hospodárstva SR na roky 2000 -- 2010, na ktorú nadväzovali diskusné fóra na tému pracovania elektroodpadu, zhodnocovania odpadov z kovov a starých vozidiel a zálohovania PET fliaš.
Súčasťou výstavy bola súťaž Najlepšia prezentácia dosiahnutého pokroku v recyklácii a zhodnocovaní odpadov. Prvé miesto v nej získala spoločnosť V.O.D.S., a. s., Košice za vybudovanie technológie na zhodnocovanie opotrebovaných pneumatík a odpadovej gumy. Druhá bola spoločnosť Peter Bolek -- EKORAY Námestovo za netradičné materiálové zhodnotenie plastov z elektronického šrotu -- ako náhrady štrku v cementových kompozitoch (plastobetón). Tretie miesto udelila porota spoločnosti Kovod Recycling, s. r. o., Banská Bystrica za komplexné spracovanie starých vozidiel vrátane ich vysúšania pomocou mobilného odsávacieho podtlakového zariadenia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 22:25