StoryEditor

Opozícia bude o daniach rokovať aj s koalíciou

27.10.2006, 00:00
Opozícia plánuje bojovať proti daňovým zmenám, ktoré vláda predložila do parlamentu. Pripravuje pozmeňovacie návrhy k novele zákona o dani z príjmov, ktorá by od budúceho roka mala zaviesť tzv. milionársku a zrážkovú daň.

Opozícia plánuje bojovať proti daňovým zmenám, ktoré vláda predložila do parlamentu. Pripravuje pozmeňovacie návrhy k novele zákona o dani z príjmov, ktorá by od budúceho roka mala zaviesť tzv. milionársku a zrážkovú daň, obmedziť poukazovanie daní pre mimovládne organizácie či znížiť paušálne výdavky pre remeselníkov.
"Rokujeme s opozičnými partnermi aj so stranami vládnej koalície, veríme, že niektoré návrhy majú šancu na úspech," povedal včera Ivan Štefanec, poslanec SDKÚ-DS. Návrhy by mali zabezpečiť zachovanie zákona o dani z príjmov na súčasnej úrovni. Najväčšiu šancu na úspech má podľa Štefanca návrh na zachovanie možnosti odvodu dane neziskovým organizáciám pre právnické osoby. "Je potrebné sprísniť kontrolu asignácie, uviesť mená darcov a byť transparentný," tvrdí Štefanec.
V tomto bude SDKÚ-DS hľadať podporu v opozícii, ale aj v koalícii. Proti zníženiu možnosti poukázať dve percentá tretiemu sektoru pre firmy má výhrady aj koaličné HZDS. Jeho predseda Vladimír Mečiar tvrdí, že ak zostane táto zmena súčasťou novely zákona o dani z príjmov, návrh nepodporia. SDKÚ vidí možnosť ako obmedziť špekulatívne asignácie aj v stanovení hornej hranice sumy, ktorú budú môcť firmy mimovládkam odvádzať. Ministerstvo financií však ustúpiť nechce. "Za zákonmi a rozpočtom stojíme, nie je dôvod čokoľvek meniť," tvrdí hovorca rezortu Miroslav Šmál. V prípade, že ich koaliční partneri znemožnia zmeny v zákone o dani z príjmov, hrozia znížením výdavkov pre rezorty. "Napríklad do poľnohospodárstva, ale nie je to jediná alternatíva," tvrdí Šmál.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 01:19