StoryEditor

Slovensku hrozí žaloba

12.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Pokiaľ Slovensko legislatívne neprijme ustanovenie o trestnej zodpovednosti právnických osôb, Európska komisia môže podať žalobu na SR pre neplnenie zmluvných záväzkov. Návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb už predložilo ministerstvo spravodlivosti.

Pokiaľ Slovensko legislatívne neprijme ustanovenie o trestnej zodpovednosti právnických osôb, Európska komisia môže podať žalobu na SR pre neplnenie zmluvných záväzkov. "Rozhodne by sme sa dostali ohľadne tejto smernice do kategórie nesplnených záväzkov a komisia by mohla začať voči nám konanie. V tomto roku to zatiaľ nehrozí, vláda to má v agende a chce to riešiť," vyhlásil vicepremiér Pál Csáky.
Návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb už predložilo ministerstvo spravodlivosti. Túto oblasť mal podľa rezortu riešiť už v tomto roku prijatý nový Trestný zákon, príslušné ustanovenie však poslanci vypustili. Proti trestnej zodpovednosti vystupujú mnohí podnikatelia. Klub 500 združujúci slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov sa obáva najmä možnosti zneužitia takejto právnej normy v konkurenčnom boji. Podľa výkonného riaditeľa združenia Tibora Gregora by zákon umožňoval vykonštruované stíhania firiem a zmocnenia sa ich majetku cez systém sankcií. Na prijatie trestnej zodpovednosti právnických osôb nalieha aj OECD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:05