StoryEditor

Štefan Czucz: Nominácie rešpektujeme

29.11.2006, 23:00
Generálny riaditeľ Transpetrolu Štefan Czucz v rozhovore pre HN.

Verejnú mienku minulý týždeň rozvírili nominácie štátu do orgánov Transpetrolu, kam sa dostal aj Július Rezeš. Ako ich vnímate z pozície riaditeľa firmy?
- Noví členovia predstavenstva a dozornej rady sú nominantmi nášho majoritného akcionára Ministerstva hospodárstva SR, jeho rozhodnutie budeme rešpektovať. Úloha predstavenstva a dozornej rady ostáva nezmenená.
Komunikovali ste už s novovymenovanými ľuďmi? Môže sa zmeniť smerovanie firmy?
- Ešte som s nimi osobne nebol. Prvé zasadnutie predstavenstva by sa malo uskutočniť do dvoch týždňov. Dozorná rada bude zasadať v súlade so stanovami spoločnosti. Všetci novovymenovaní ľudia sú externí členovia orgánov. Myslím si, že smerovanie Transpetrolu sa nezmení. Manažérske právomoci má strategický investor.
Poznáte sa s novými členmi v orgánoch Transpetrolu? Ako o jedinom odborníkovi z nových ľudí sa hovorí o členovi dozornej rady Mikulášovi Rakovskom.
- Áno, pán Rakovský pracoval u nás. Niekoľko rokov bol riaditeľom jednej dcérskej spoločnosti, ktorá sa neskôr v rámci reštrukturalizácie zlúčila s materskou spoločnosťou. V súčasnosti pôsobí ako zástupca ukrajinskej spoločnosti Ukrtransnafta na Slovensku.
Ste podpredsedom predstavenstva SPP ako nominant SMK. V Transpetrole však od privatizácie figurujete ako nominant Jukosu...
- Čo sa týka Transpetrolu, je pravda, že pred ôsmimi rokmi som bol oslovený Stranou maďarskej koalície, ale nikdy som nebol členom žiadnej politickej strany. Pred štyrmi rokmi ma oslovil strategický investor, či by som vo firme neostal a neriadil ju naďalej. Dohodli sme sa na prísnych podmienkach, podľa ktorých pracujeme dodnes. V súvislosti s mojím pôsobením v SPP, prijal som ponuku vtedajšieho ministra hospodárstva Róberta Nemcsicsa.
Kauza Transpetrol je dnes zamotaná. Ako sa pozeráte na jej ďalší vývoj?
- To je záležitosť akcionárov, ktorá nie je v mojej kompetencii a nemôžem ju ovplyvniť. Myslím si, že slovenská vláda robí všetko, čo môže. Podľa môjho názoru sa najprv musia vyriešiť dobre známe problematické otázky na ruskej strane.
Aké investície čakajú firmu v najbližšom období?
- Prevažnú časť tvoria projekty zamerané na dobudovanie skladovacích kapacít na ropu. Ďalej ide o rekonštrukcie a modernizácie. Na rok 2007 nepotrebujeme žiadne cudzie zdroje. V rámci projektu nového ropovodu do Schwechatu sme zatiaľ stále v štádiu výberu najlepšej alternatívy trasy. Jedna z alternatív vedie cez Záhorie. Na rakúskej strane ide o mimoriadne environmentálne senzitívne územie. Čo sa týka prepravy, tento rok predpokladáme atakovanie hranice jedenásť miliónov ton. Na budúci rok očakávame ďalší trend zvyšovania prepravy ropy. Predpokladaný zisk pred zdanením za rok 2006 očakávame približne na úrovni 600 miliónov korún, čo predstavuje oproti vlaňajšku nárast o vyše dvadsať percent. V obdobných intenciách máme ambíciu zostaviť podnikateľský plán na rok 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:48