StoryEditor

Nespokojní vlastníci pozemkov napokon dostanú koľko žiadali

17.03.2005, 23:00

Nespokojní vlastníci pôdy v okolí Žiliny, ktorí odmietali predať svoje pozemky za štátom stanovenú cenu nakoniec dostanú viac. V Tepličke nad Váhom včera začali vykupovať pozemky pre automobilku Kia za 350 korún za meter štvorcový. Teda presne za toľko, koľko pýtali. Pozemky pritom nevykupuje štát ale zástupca podnikateľov - ten ich potom vymení za inú pôdu. Šéf petičného výboru v Tepličke nad Váhom Dušan Mikulík predpokladá, že na dohodu pristúpi asi 400 vlastníkov zo 600 nespokojných vlastníkov. V hlavnej spravodajskej relácii to uviedla Slovenská televízia.
Chýbajúcich zhruba 50 hektárov potrebných pre výstavbu automobilky sa má riešiť zámenou s inými pozemkami v Žilinskom kraji, prípadne v iných krajoch. Zámenná zmluva sa má pripraviť spoločne so Slovenským pozemkovým fondom. Po jej podpísaní by mali zatiaľ neznámi investori vyplatiť súčasným vlastníkom požadovaných 350 Sk za meter štvorcový a následne pozemky zameniť s fondom za iné. Ten má potom nadobudnuté pozemky zasa previesť na štátne spoločnosti Govinvest I a Govinvest II.
Zmluva s pozemkovým fondom je však zatiaľ v nedohľadne, vláda rokovanie o nej už dva krát odložila. "Treba si počkať na výsledky, bude to predmetom rokovania vlády. Všetky podklady a materiál sú pripravené, diskutuje sa o troch alternatívach," uviedol pre STV bez ďalších podrobností minister hospodárstva Pavol Rusko.
Podnikatelia začali pôdu vykupovať aj bez zámennej zmluvyej s tým, že pozemky napokon s fondom vymenia. Musí s tým však súhlasiť aj vláda.STV pripomína, že problémy s pozemkami mali byť vyriešené už bezmála pol roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 01:29