StoryEditor

Investori dostanú predkupné právo

16.03.2006, 23:00
Problémy zahraničných investorov, ktorí po zastavení predaja štátneho majetku nemôžu kúpiť pozemky potrebné na rozbeh svojich projektov, by malo vyriešiť udelenie predkupného práva.

Problémy zahraničných investorov, ktorí po zastavení predaja štátneho majetku nemôžu kúpiť pozemky potrebné na rozbeh svojich projektov, by malo vyriešiť udelenie predkupného práva. Do konca budúceho týždňa predloží všetkých 34 regionálnych odborov Slovenského pozemkového fondu (SPF) zoznam naliehavých prípadov, ktoré zákaz predaja štátnej pôdy ohrozil.
Ako včera rozhodla správna rada SPF, posudzovať sa budú projekty, kde ide o verejný záujem. Pôjde o priemyselné parky, významné investície alebo verejnoprospešné stavby, pri ktorých hrozia veľké škody pre štát alebo samosprávu. "Fond uzatvorí so spoločnosťou Žilina Invest nájomné zmluvy na pozemky pod objektmi investície Kia Motors, aby sa dali urýchlene zabezpečiť chýbajúce stavebné povolenia," hovorí poradca generálneho riaditeľa SPF Ľudovít Kavjak.
Zažehnané by malo byť aj nebezpečenstvo odchodu spoločnosti Alcan, ktorá chce rozbehnúť svoju investíciu v Leviciach. Po stretnutí generálneho riaditeľa pozemkového fondu Františka Hideghétyho, ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona s investorom a primátorom Levíc sa našlo riešenie, ktoré vyhovuje všetkým stranám. "Uzatvorí sa zmluva o budúcej kúpnej zmluve medzi SPF a mestom Levice, následne medzi nami a zahraničným investorom o podnájme," vysvetľuje primátor Štefan Mišák.
Ten predpokladá, že do desiatich dní sa zmluvné veci dajú vyriešiť, aby investor mohol pokračovať v príprave stavby a do konca roka pozemky získať do vlastníctva. Dostane ich na základe predkupného práva, ktoré bude zakotvené už v nájomnej zmluve spolu s finančnými podmienkami odpredaja. "Presne tým istým spôsobom budeme postupovať aj pri ďalších dvoch investoroch. Ukazuje sa, že táto cesta je schodná," konštatuje Mišák.
Problémy so zákazom predaja štátnych nehnuteľností má aj rezort hospodárstva. Minister Jirko Malchárek bude rokovať so šiestimi investormi, ktorých projekty môžu byť ohrozené. Okrem automobilky a priemyselného parku v Leviciach je v hre Jelšava, Rimavská Sobota, Vígľaš, Zlaté Moravce a dve dediny na Spiši.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 07:06