StoryEditor

V únii budeme hľadať kompromisy

28.05.2003, 00:00

Od toho, ako zvládneme umenie lobingu, bude závisieť aj náš imidž a úspech v Európskej únii. Je teda načase naučiť sa kultivovane a šikovne komunikovať, pochopiť morálnu aj remeselnú stránku lobingu. Naučiť sa predložiť správnym ľuďom správne argumenty správnym spôsobom v správnom čase.
"Je potrebné, aby si Slovensko vybudovalo pevnú pozíciu v rámci Európskej únie. Musí sa stať uznávaným a jeho názor a profesionalita by mali byť žiadané. Docieliť to možno len vtedy, ak vláda, zástupcovia v Európskom parlamente, rôzne zväzy a asociácie budú spoločne zastávať rovnaký cieľ. Práve od tohto závisí povesť Slovenska, čiže je to v našich rukách," hovorí Ovesny-Straka.
"Verím, že náš vstup do EÚ bude znamenať posun aj v tejto oblasti. Kultúra aj v parlamentnom lobingu a ovplyvňovaní vzťahov s vládou by sem už mala prenikať -- aj tým, že naše podnikateľské subjekty budú musieť lobovať nielen v slovenskom parlamente a v štruktúrach slovenskej vlády, ale aj v Európskej komisii a možno vo vládach iných krajín, aby sa úspešne presadili na jednotnom európskom trhu, povedala Benedigová.
Lobing v EÚ znamená profesionálnu cestu cez inštitúcie. Vychádza sa z národnej politickej základne, v prvom rade sa oslovujú politici v Európskom parlamente. Podľa problému sa volia správne profesijné či záujmové združenia, federácie, asociácie. Prostredníctvom nich sa predkladá požiadavka, napríklad, Európskej komisii.
Druhou oblasťou je cesta cez dlhoročne budované osobné vzťahy. "Keď sa Rakúsko pripojilo k Európskej únii, predkladali sme v určitých záležitostiach množstvo písomných petícií, žiadostí, a nikdy sme nedostali odpoveď. Potom sme išli osobne do Bruselu. Rakúšania -- a podobne aj Slováci -- pracujú v bruselských organizáciách. Treba ich spoznať a vybudovať si krok za krokom osobné kontakty," hovorí Kästner. Cez osobné vzťahy možno problémy ľahko vyriešiť. Dôležité je nelipnúť na úzkych národných hľadiskách, ale urobiť krok ďalej, osvojiť si európsky prístup. Hľadať spoločnú reč s inými krajinami, vedieť prijať kompromisy presahujúce národné a politické hranice. Uzatvárať ustavične nové vzťahy, nové partnerstvá, to je veľké umenie pri lobingu. "Musíme byť ochotní ustavične nadväzovať nové vzťahy na európskej úrovni, uzatvárať partnerstvá a prijímať kompromisné dohody. Takouto taktikou sa môže presadiť aj malý štát. Tí, čo sú v únii dlhšie, majú, samozrejme, výhody, ale malé či slabšie štáty majú zasa veľa nových nápadov a talentov -- a môžu sa spojiť, aby dosiahli úspech," uzavrel Kästner.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 00:27