StoryEditor

V zahraničí pracuje 175-tisíc Slovákov

04.06.2007, 00:00

Rast zamestnanosti dosiahol v prvom štvrťroku 3,1 percenta, a tým sa už piaty rok za sebou pohyboval nad trojpercentnou úrovňou. Celkový počet pracujúcich dosiahol v priemere za prvé tri mesiace roka 2,3 milióna osôb, takmer desatinu tvorili podnikatelia bez zamestnancov. V službách pracuje viac ako polovica zamestnaných osôb a priemysel sa podieľa tridsiatimi percentami.
Podľa údajov Štatistického úradu až 175-tisíc zo všetkých zamestnaných Slovákov pracuje v zahraničí. Medziročne sa ich počet zvýšil takmer o 24 percent.
Z jednotlivých európskych krajín, kde Slováci pracovali, to bola najmä Česká republika, Veľká Británia, Maďarsko, Rakúsko, Írsko a Nemecko.
Rast ekonomiky, miezd a silnejúca koruna by mali pôsobiť na trh práce pozitívne. V niektorých regiónoch už je teraz nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a zlepšujúce sa podmienky na trhu práce by mohli prinútiť ľudí, aby neodchádzali do zahraničia, prípadne aby sa vrátili späť na Slovensko.
Miera nezamestnanosti sa znižuje už viac ako dva roky, a v priemere za prvé tri mesiace roka dosiahla 11,5 percenta. Hoci je nezamestnaných 303-tisíc ľudí, ku koncu marca bolo takmer 22-tisíc voľných pracovných miest. Viac ako 85 percent nezamestnaných boli osoby s učňovským, so základným a s úplným stredným odborným vzdelaním.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 21:05