StoryEditor

Slovensko získa unikátny prístroj na liečbu rakoviny

02.02.2006, 23:00

Slovensko má možnosť získať z Ruskej federácie unikátne zariadenie na hĺbkovú liečbu rakovinových nádorov. Tento prístroj zatiaľ nemá žiadna krajina strednej Európy. "Máme písomne potvrdené, že prvý protónový urýchľovač, ktorý Ruská federácia dodá do zahraničia, dostaneme my," povedal pre HN Ján Ružička, výkonný tajomník koordinačnej rady Cyklotrónového centra.
Centrum sa buduje za peniaze z deblokácií ruského dlhu. Protónový urýchľovač v hodnote asi desať miliónov dolárov však podľa Ružičku dostane Slovensko nad rámec deblokácií a dokonca bezplatne. Motívom ruskej strany je totiž snaha preniknúť s novým typom liečby rakoviny na európske trhy.
Výhodou novej technológie je šetrnejšia liečba rakoviny voči organizmu. Bežné ožarovanie elektrónovými zväzkami totiž má vedľajšie účinky. Pri ožarovaní protónmi sa dajú jeho lúče presnejšie zamieriť. Choré tkanivo sa zároveň neožaruje naraz, ale po malých častiach. Tým sa nezasiahnu aj zdravé miesta. Umožňuje to liečiť nádory v blízkosti životne dôležitých orgánov, napríklad aj v mozgu.
Investorom projektu je Fyzikálny ústav Akadémie vied Ruskej federácie a firma. Slovensko sa podľa Ružičku musí postarať o uvedenie zariadenia do prevádzky, získať potrebné certifikáty a povolenia, ale aj pripraviť priestory a personál. Najvhodnejšie by bolo umiestniť ho do bratislavského Národného onkologického ústavu, ale nevylučuje ani iné nemocnice.
Kedy urýchľovač dovezú, však Ružička zatiaľ presne nevie. V marci by mal byť hotový jeho magnetický prstenec s priemerom niekoľkých metrov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 10:58