StoryEditor

Malé obchody sú nedostatkový tovar

05.03.2006, 23:00
Obchodné priestory s menšou rozlohou sú nedostatkovým tovarom. "Ponuka malých obchodov na dobrej adrese úplne chýba," zhodujú sa realitní makléri. No dopyt prevyšuje ponuku aj v nových obchodných centrách.

Obchodné priestory s menšou rozlohou sú nedostatkovým tovarom. "Ponuka malých obchodov na dobrej adrese úplne chýba," zhodujú sa realitní makléri. No dopyt prevyšuje ponuku aj v nových obchodných centrách. Aj preto je nájomné v týchto priestoroch až dvakrát také vysoké ako napríklad v kanceláriách. Najdrahšie je vo všeobecnosti na peších zónach v mestských centrách. V Bratislave sa tak ročný nájom šplhá až na 20-tisíc korún za štvorcový meter, v iných mestách je to však rádovo menej.

Hitom sú priestory do 30 štvorcových metrov
Kým v menších mestách ceny stúpajú pomaly, v Bratislave ide o vysoký nárast. "Nedá sa nič robiť, Bratislava bohatne. Vidieť to práve na vysokých nájmoch dobre situovaných obchodov," komentuje túto situáciu predseda Predstavenstva J&T Glogal Peter Korbačka. Netýka sa to však nových nákupných centier s dlhodobými nájomnými zmluvami. "Najhľadanejšie sú priestory s rozlohou okolo 30 štvorcových metrov. Keď majú vchod z ulice a výklad, sú okamžite preč. Aj v novom polyfunkčnom dome," hovorí Ján Železník z Bratislavskej realitnej kancelárie. Väčších obchodov, ktoré majú 80 až 100 štvorcových metrov, je už v ponuke realitných kancelárií viac, no aj o tie je slušný záujem.

Rozhoduje poloha
"Nepovedal by som, že obchodné priestory zdraželi. Sú celkom jednoducho v posledných troch - štyroch rokoch veľmi drahé," konštatuje Vladimír Guttek z prešovskej realitnej kancelárie Istor. Pripomína, že keď je v starých meštianskych domoch vchod do obchodu z dvora, cena prenájmu sa znižuje na polovicu.
Podobnú skúsenosť majú v Banskej Bystrici. "Medzi vchodom z ulice a z dvora je skutočne veľký rozdiel. Cena je o polovicu nižšia aj v prípade, keď je obchod vzdialený od centra len tri kilometre," vysvetľuje Robert Leitl z banskobystrickej spoločnosti Novoreality. A to aj v prípade, že ide o dobre vybavenú novostavbu.

Ázijskí obchodníci kazia ceny
Ceny v Prešove podľa Gutteka kazia vietnamskí a čínski obchodníci. V snahe získať lukratívnu polohu preplácajú - a celé centrum Prešova je zaplavené brakovým tovarom. Majitelia takýchto priestorov ani nevyužívajú služby realitných kancelárií. Stačí, keď do výkladu dajú oznam o prenájme a dohodnú sa bez sprostredkovateľa.
V Nitre zašla situácia tak ďaleko, že majiteľ prenajme obchod skôr, ako vypovie predchádzajúcu nájomnú zmluvu. "Na pešej zóne nie je v oficiálnej ponuke nič. Uvidíme, ako sa trh zachová, keď sa otvorí nové nákupné centrum. No aj tam sú ceny veľmi vysoké," uvádza Beáta Hudzovičová z nitrianskej realitnej kancelárie Hudzovič. Aj podľa nej sú - podobne ako v Prešove - ceny v posledných rokoch stabilizované.

Dlhodobejšie zmluvy
Dopyt vysoko prevyšuje ponuku aj pri nových nákupných centrách. "Cena za prenájom sa nedá jednoznačne špecifikovať, pretože ju ovplyvňuje viacero faktorov. Závisí od veľkosti, dĺžky prenájmu či umiestnenia jednotky v objekte. No rozhodne ide o 1,5- až dvojnásobok ceny za kancelárske priestory," hovorí predseda Predstavenstva HB Reavis Group Ivan Valent. Pokiaľ ide o regióny a nové centrá, cena je minimálne o tretinu nižšia ako v Bratislave.
Rozdiel medzi nájmom na peších zónach a v nových centrách je aj v tom, že sa uzatvárajú na inú lehotu. "Ceny máme rovnaké ako na začiatku. Zmluvy sú dlhodobé, spravidla na päť alebo desať rokov a nemáme dôvod výšku nájmu meniť," spresňuje na záver riaditeľka bratislavského Polusu Petra Hándlová.

Ročné ceny prenájmov maloobchodných priestorov na peších zónach (v tis. Sk/m2)
Bratislava 20
Banská Bystrica 10
Prešov 7
Nitra 10
Zdroj: Ponuka realitných kancelárií

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 02:10