StoryEditor

O Transpetrol sa zaujíma ďalšia firma, môže to byť maďarský Mol

01.08.2006, 00:00
O podiel v slovenskom Transpetrole, ktorý chce krachujúci Jukos predať, sa zaujíma aj ďalšia firma. Po včerajšom rokovaní vlády to potvrdil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Meno záujemcu nechcel prezradiť, podotkol však, že je to firma spoza hraníc.

O podiel v slovenskom Transpetrole, ktorý chce krachujúci Jukos predať, sa zaujíma aj ďalšia firma. Po včerajšom rokovaní vlády to potvrdil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Meno záujemcu nechcel prezradiť, podotkol však, že je to firma spoza hraníc.
Podľa analytikov sú najhorúcejšími kandidátmi ukrajinskí prepravcovia a maďarský ropný koncern Mol. Ako nám potvrdili v Budapešti, transakciu veľmi pozorne sledujú.

Záujem majú všetci
O Transpetrol sa už dávnejšie zaujímali ukrajinský prepravca UkrTransnafta a český prepravca Mero. Zástupcovia oboch firiem včera pre HN potvrdili, že ich záujem stále trvá, ale konkrétnu ponuku nepredložili.
Známymi záujemcami sú dnes slovenská vláda, poľský štátny prevádzkovateľ ropovodov PERN a dve ruské firmy Russnefť a Gazprom.
Významnými ropnými hráčmi na stredoeurópskom trhu sú poľský PKN Orlen, maďarský Mol, ktorý vlastní aj Slovnaft, a rakúsky OMV. Práve Slovnaft skončil v privatizačnom tendri z roku 2001 druhý za víťazným Jukosom.
Na otázku HN, či podali alebo nepodali ponuku na kúpu akcií od krachujúcej ruskej firmy, v Mole priamo neodpovedali. "Pre strategickú úlohu Transpetrolu v zabezpečení dodávok pre Slovnaft a Slovensko skupina Mol veľmi pozorne sleduje (kauzu Transpetrol). Veríme, že stabilita a bezpečnosť dodávok ropy by mala byť veľmi pozorne zvážená pri rozhodovaní o budúcom vlastníkovi 49-percentného podielu Jukosu v spoločnosti," povedala Zita Csillik z maďarskej centrály Molu.

Kaspická ropa
Kontrola ropovodu Družba má v regióne strategický význam. Kapacita dvadsať miliárd ton ropy ročne je asi spolovice obsadená ruskou ropou, vhodnou aj pre Slovnaft. Ukrajinci, Česi a Poliaci pre vlastné obchodné záujmy presadzujú, aby zvyšnú kapacitu vyplnila ľahká ropa z oblasti Kaspického mora, čo by im umožnilo rozšíriť si zdroje.
Naopak, Maďarom ide o čo najstabilnejšie a najbezpečnejšie dodávky zo Sibíri. Prispôsobenie sa na produkciu z ťažkej ruskej ropy stálo Slovnaft v posledných rokoch miliardy. Na kaspickú ropu sa prejsť nechystajú.

Hádžu si zemiak
O predaji Transpetrolu by sa malo rozhodnúť čo najskôr. Ruský majetok môže byť už dnes zmrazený, podobný osud môže za pár týždňov stihnúť aj zahraničné aktíva bývalého ropného giganta. O novom majiteľovi rozhodne Jukos, transakciu však podľa platnej zmluvy musí najprv odobriť minister hospodárstva.
"Na ťahu je ruská strana. My nie sme predávajúci," povedal minister Jahnátek. Podľa londýnskej hovorkyne Jukosu Claire Davidson sa však firma bude riadiť stanoviskom slovenskej vlády a bez jej súhlasu transakciu neuzatvorí. Na odmietnutí Slovenska už stroskotala transakcia s ruskou firmou Russnefť zo začiatku roka.

Záujemcovia o Transpetrol
* Známymi záujemcami sú dnes slovenská vláda, poľský štátny prevádzkovateľ ropovodov PERN a dve ruské firmy Russnefť a Gazprom.
* O firmu sa už dávnejšie zaujímali ukrajinský prepravca UkrTransnafta a český prepravca Mero.
* Piatym záujemcom môže byť aj poľský PKN Orlen, maďarský Mol a rakúsky OMV.

01 - Modified: 2003-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Swiss International znižuje objednávky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 13:56