StoryEditor

Kľúčová bude dohoda o pozemkoch

03.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Kľúčom k úspechu Českej republiky pri rokovaniach o investícii automobilky Hyundai bude zabezpečenie potrebných pozemkov. Premiér Jiří Paroubek zdôraznil, že k rýchlemu výkupu pôdy má prispieť aj doteraz neschválený zákon o vyvlastnení, ktorý v auguste prešiel prvým čítaním v snemovni.
"Predpokladá to rýchle výkupy pozemkov a my potrebujeme zákon, ktorý je zákonom západoeurópskeho strihu, vrátane toho, že umožňuje rozumne zaplatiť ľuďom za vynútené výkupy pozemkov vo verejnom záujme. A tento zákon to umožňuje," povedal Paroubek.
Názory českej tlače na priebeh rokovaní sa rôznia. "Automobilka zatiaľ len nahodila udičku a naši politici sa môžu pretrhnúť," píšu Lidové noviny. Poznamenávajú, že kým zákon o vyvlastnení nie je schválený, politické výstupy pripomínajú všetko, len nie seriózne rokovania s partnerom, s ktorým Česko stojí o férovú dohodu.
Denník Právo konštatuje, že moravskosliezsky hejtman Evžen Tošenovský sa v týchto dňoch asi každý večer modlí ku kórejským božstvám, aby sa vôľa automobilky Hyundai investovať práve v jeho kraji zmenila na konečné rozhodnutie. Upozorňuje však zároveň, že v uvažovanej zóne chýba majetkové vyrovnanie polhektárového pozemku a pokiaľ jeho majiteľ či majiteľka patrične docenia jeho trhovú hodnotu a budú na ňom chcieť riadne zarobiť, mohla by vzniknúť nepríjemná situácia.
Podľa denníka Právo však nejde len o to, koľko budú stáť pozemky. Ale ide najmä o rozpor vo vnútri ODS okolo investičných stimulov. Pre regionálnych funkcionárov strany sú priemyselné zóny ponúkané zahraničným investorom prioritou a dokážu potrebu vyvlastňovania vo verejnom záujme pochopiť. Na druhej strane tieňový minister financií ODS Vlastimil Tlustý investičné stimuly odmieta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 15:04