StoryEditor

Dohoda s Kerametalom sa odkladá

21.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
Dohoda o urovnaní sporov medzi Slovenským plynárenským priemyslom a Kerametalom sa zatiaľ odkladá. Ako povedala hovorkyňa Fondu národného majetku SR Tatjana Lesajová, fond ako majoritný akcionár SPP chce ešte navrhnúť jedno stretnutie zúčastnených strán.

Dohoda o urovnaní sporov medzi Slovenským plynárenským priemyslom a Kerametalom sa zatiaľ odkladá. Ako povedala hovorkyňa Fondu národného majetku SR Tatjana Lesajová, fond ako majoritný akcionár SPP chce ešte navrhnúť jedno stretnutie zúčastnených strán. Ministerstvo hospodárstva síce získalo od fondu splnomocnenie na hlasovanie na dnešnom valnom zhromaždení SPP, ale nie právo odsúhlasiť dohodu. "Výkonný výbor fondu rozhodol o vystavení splnomocnenia na hlasovanie na stredajšom mimoriadnom valnom zhromaždení SPP s požiadavkou, aby ministerstvo hospodárstva ako vykonávateľ akcionárskych práv v SPP zabezpečilo prerušenie zhromaždenia do 30. júna tohto roku," uviedla Lesajová.
Na stretnutí sa chcú zástupcovia fondu ubezpečiť, že slovenská strana nebude musieť nikdy uhrádzať nijaké odškodnenia spojené s touto dohodou alebo inými zmluvami s Kerametalom z minulosti. Ďalej, že táto dohoda v žiadnom prípade neznamená ani formálne uznanie platnosti tzv. Duckého zmeniek. Termín koniec mesiaca je podľa fondu limitovaný uskutočnením unbundlingu SPP, čiže právneho oddelenie prepravy a distribúcie, k 1. júlu tohto roka.
Celý problém medzi spoločnosťami sa začal v roku 1998, keď SPP dostal licenciu na dovoz plynu. Dovtedy od roku 1993 inkasoval za tranzit plynu od západnej Európy Kerametal. Po tom, čo SPP dostal licenciu, Kerametal začal zadržiavať peniaze pre plynárov. SPP vymáhajú za zastavené platby od Kerametalu 723 miliónov korún, okrem toho chcú ďalších 524 miliónov za zmenky Kerametalu. Kerametal však drží štyri Duckého zmenky na sumu 1,4 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 05:53