StoryEditor

Zaostávanie Európy sa prehlbuje

27.10.2005, 00:00
Zaostávanie starého kontinentu v investovaní do výskumu a vývoja sa prehlbuje. Zatiaľ čo investície v Európe v predchádzajúcom roku vzrástli o dve percentá, v Ázii a USA to bolo až o sedem a v Japonsku o štyri percentá.

Zaostávanie starého kontinentu v investovaní do výskumu a vývoja sa prehlbuje. Zatiaľ čo investície v Európe v predchádzajúcom roku vzrástli o dve percentá, v Ázii a USA to bolo až o sedem a v Japonsku o štyri percentá. Uviedol to britský denník The Financial Times.
Bezkonkurenčným lídrom v investíciách do vedy a výskumu je Južná Kórea, ktorej rast v korporatívnych investíciách v roku 2004 bol podľa General Science viac než ohromujúci - až 40 percent, pod čo sa podpísali najmä firmy Samsung Electronics, LG Electronics a Hyundai Motor.
Ako sa uvádza v štúdii Európskej komisie International R & D Scoreboard, v prípade korporatívnych investícií za obdobie ostatných štyroch rokov, európske firmy investície vôbec nezvýšili, zatiaľ čo ich americká konkurencia ich zvýšila o 12 percent. Rovnako viac investovali aj ázijské krajiny - ich investície vzrástli o osem percent. Jedinou drobnou útechou je fakt, že na čele rebríčka sa umiestnila spoločnosť DaimlerChrysler, ktorá má sídlo v Európe. Hneď za ňou skončila farmaceutická firma Pfizer a automobilka Ford. Prekvapením sú škandinávske elektronické spoločnosti ako Nokia a Ericsson, ktoré boli v minulosti známe vysokým rastom práve vďaka investíciám do výskumu a vývoja. Tie ich však tentoraz znížili o štyri, respektíve 25 percent. Pokles investícií Ericssonu je dokonca najväčším spomedzi všetkých hodnotených firiem.
Európa tak len ťažko dokáže zmenšiť veľkú technologickú priepasť, ktorá sa rok čo rok medzi ňou a USA zväčšuje. Teraz sa navyše do popredia začínajú tlačiť ázijské spoločnosti, medzi nimi aj čínske. Ako uviedol komisár EÚ pre vedu a výskum Janez Potočnik, ak bude tento trend pokračovať, Európa stratí šancu stať sa lídrom v znalostnej ekonomike. Varoval, že Čína investuje do výskumu už teraz omnoho viac (percento ročného rastu dosahuje dvojciferné číslo) a hrozí, že do roku 2010 predbehne EÚ v percentuálnom raste výdavkov na výskum a vývoj. Okrem toho sa záujem európskych firiem presúva do Ruska. Podľa nedávnej štúdie OSN, ktorú zverejnili Moscow Times, by sa Rusko malo stať do piatich rokov treťou najúspešnejšou nastupujúcou ekonomikou z hľadiska prílevu investícií do vedy a výskumu a percentuálnym rastom predbehne aj Nemecko a Francúzsko.
Británia sa preto chce počas svojho predsedníctva EÚ zamerať na prehodnotenie priorít v únii a napätý 100-miliardový eurorozpočet viac orientovať na podporu vedy a výskumu namiesto terajšieho zamerania na poľnohospodárstvo a podporu zaostávajúcich regiónov. S tým však len ťažko bude súhlasiť Francúzsko a ďalšie poľnohospodársky silné štáty, ktoré by potom museli ešte viac skresať dotácie do agrárneho sektora, než sú teraz ochotné pripustiť.

Najväčší firemní investori do výskumu a vývoja (r. 2004)
Firma

Investície (v mld. USD)

1. DaimlerChrysler 7,7
2. Pfizer 7,7
3. Ford Motor 7,4
4. Toyota Motor 7,4
5. Siemens 6,9
6. General Motors 6,5
7. Microsoft 6,2
8. Matsushita Electric 6
9. IBM 5,7
10. Volkswagen 5,7

Štáty s najväčšími investíciami do výskum a vývoja (r. 2004)
 

Medziročná zmena (v %)

 Počet firiem s rastom investícií

USA 7 50
Japonsko 4 30
Nemecko 1 11
Francúzsko  3 10
V. Británia 1 5
Švajčiarsko 10 6
Holandsko 3 4
Južná Kórea 40 4
Zdroj: Európska komisia, Financial Times 

01 - Modified: 2003-01-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neuvážená stimulácia hypotekárnych úverov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 13:57