StoryEditor

Likvidácia jadra zvýši účty o percento

11.01.2006, 23:00
Odberatelia elektriny budú za každú spotrebovanú kilowatthodinu odvádzať približne päť halierov do fondu na likvidáciu jadrových elektrární. To je približne jedno percento predajnej ceny elektriny.

Odberatelia elektriny budú za každú spotrebovanú kilowatthodinu odvádzať približne päť halierov do fondu na likvidáciu jadrových elektrární. To je približne jedno percento predajnej ceny elektriny. Uvádza to dôvodová správa návrhu zákona o Národnom jadrovom účte, ktorý včera schválila vláda. Parlament by sa ním mal zaoberať vo februári. Ak poslanci zákon schvália, platiť by mal pravdepodobne od júla.
Priemernú domácnosť, ktorá spotrebuje asi 2 000 kWh za rok, tak ročne príspevok do fondu vyjde asi na sto korún. Oveľa viac zaplatia veľké podniky. Napríklad Slovnaft, ktorý má podľa hovorkyne Kristíny Félovej priemernú ročnú spotrebu 400-tisíc megawatthodín, zaplatí na odvodoch do fondu asi dvadsať miliónov.
Prevádzkovatelia jadrových elektrární by podľa návrhu mali platiť menej ako doteraz. Ich odvod sa skladá z fixnej zložky za reaktory a z percenta predanej elektriny. Kým dnes platia 6,8 percenta, po novom budú odvádzať 5,95 percenta. Malchárek nesúhlasí s tým, že to znamená zníženie. "Doteraz elektrárne platili 2,6 miliardy, ale štát im refundoval 1,3 miliardy. Teraz budú platiť 1,85 miliardy, čo je o vyše pol miliardy viac, ako žiadali. Starý dlh budeme umorovať tak, aby ročný odvod nepresiahol 2,6 miliardy."
Celkovo spotrebitelia zaplatia ročne na dlh jadra približne trištvrte miliardy korún. O tom, ako sa odvody odberateľov upravia v budúcnosti, keď sa odstavia reaktory v Jaslovských Bohuniciach a elektrárne budú platiť menej, rozhodne vláda.
Vo fonde na likvidáciu jadra dnes podľa odhadov chýba viac ako 15 miliárd korún, pretože vznikol o dve desaťročia neskôr, ako sa u nás začalo s výrobou jadrovej energie. Túto "sekeru" treba podľa nového návrhu vyrovnať do dvadsiatich rokov. Na tento účel vznikne nový úrad Národný jadrový účet. "Okrem spotrebiteľov a elektrární do fondu prispeje aj Európska únia. Dostaneme pomoc 400 miliónov eur (asi 14,9 mld. Sk)," hovorí Michal Duranko z ministerstva hospodárstva.
Prijatie zákona je jednou z hlavných podmienok zavŕšenia privatizácie elektrární talianskym Enelom. Spoločnosť v transakčných dokumentoch žiadala, aby bol ročný odvod elektrární do fondu maximálne 1,3 miliardy korún. "Zákon ešte stále nie je vo finálnej podobe, a preto sa k nemu zatiaľ nechceme vyjadrovať," uviedla hovorkyňa Enelu Roberta Vivenzio.
Koľko bude stáť likvidácia jadrových elektrární, je dnes ťažké odhadnúť. Technologické postupy sa vyvíjajú a ich cena sa za niekoľko desaťročí môže radikálne zmeniť.

01 - Modified: 2003-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gáborík nepremenil trestné strieľanie 02 - Modified: 2003-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Ruža" bez leteniek do Bourges
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 14:51