StoryEditor

Spor o Tatralandiu pokračuje

20.09.2005, 00:00
Zástupcovia mesta Liptovský Mikuláš zistili, že na spoločnosť Tatra Development Group prevádzkujúcej tamojší aquapark Tatralandia, bolo v posledných dňoch vydaných viacero exekučných titulov v celkovej sume takmer 170 miliónov korún.

Zástupcovia mesta Liptovský Mikuláš zistili, že na spoločnosť Tatra Development Group (TDG) ,prevádzkujúcej tamojší aquapark Tatralandia, bolo v posledných dňoch vydaných viacero exekučných titulov v celkovej sume takmer 170 miliónov korún.
"Vo forme notárskych zápisníc ich podpísali zástupcovia väčšinového akcionára, bývalí členovia predstavenstva TDG Ján Gemzický a Martina Krajčiová. Sú vydané v prospech spoločností, ktoré pohľadávky TDG získali len nedávno. Napĺňa sa tak scenár vytianuť z dobre fungujúcej firmy peniaze na nejasné finančné operácie," uviedol včera primátor Liptovského Mikuláša Alexander Slafkovský.
Ide predovšetkým o spoločnosť LAR z Dolného Kubína a Bareas z Bratislavy. Exekučné tituly označil za pochybné, čomu podľa neho nasvedčujú aj vysoké penalizačné pokuty. Mesto sa preto rozhodlo postúpiť notárske zápisnice orgánom činným v trestnom konaní a naďalej presadzuje vyriešenie situácie prostredníctvom konkurzu.
Ako pre HN uviedla Martina Krajčiová, ktorá je podľa výpisu z obchodného registra z 19. septembra 2005 predsedníčkou predstavenstva a nefiguruje v ňom už odvolaný Rastislav Hutta, ich právni zástupcovia pripravujú na mesto trestné oznámenia. K exekučným titulom uviedla, že firma LAR, ktorá odkúpila za približne 300-tisíc korún pohľadávku TDG od HVB, len využila svoje právo ochrániť si investíciu, čo je v súlade so štandardnými obchodnými vzťahmi. Rovnako sa správala aj spoločnost Bareas, ktorá aj so súhlasom menšinového akcionára - mesta Liptovský. Mikuláš, kúpila na jar pre TDG za výhodnú cenu 54 domov v Holiday Village. "Išlo vtedy o finančnú stabilizáciu TDG po tom, ako ju narušilo vyhlásenie konkurzu na jedného z jej akcionárov - firmu Interwood," konštatovala Krajčiová.
Boj bývalých a súčasných akcionárov TDG (prevádzkovateľ Aquaparku Tatralandia) a Prvej liptovskej (vlastní 64 percent akcií TDG) začal návrhom na konkurz na Prvú liptovskú, ktorý podala na Krajský súd v Banskej Bystrici právnická kancelária Jana Čarnogurského ml. Vyvrcholil zatiaľ 12. septembra tohto roku dvoma valnými zhromaždeniami. Na prvom, ktorému asistovala aj právnická kancelária Jána Čarnogurského ml., sa zúčastnili len niektorí menšinoví akcionári, medziným aj mesto Liptovský Mikuláš. Odvolali z predstavenstva predstaviteľov majoritného akcionára - súrodencov Jána Gemzického a Martiny Krajčiovej. Na inom valnom zhromaždení v tom istom čase sa zišli majoritní akcionári TDG a odvolali z funkcie predsedu jej predstavenstva Rastislava Huttu. Obe strany vzájomne označili obe valné zhromaždenia za neplatné.

Štruktúra akcionárov spoločnosti Tatra Development Group (%)
Prvá liptovská 63,86
Liptovský Mikuláš 9,75
Interwood 2,85
Vladimír Poliak 11,82
Pavol Mäsiar 4,4
František Krét 4,4
Vojtech Tĺčik 2,83
Ostatní 0,09

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:21