StoryEditor

Lekcia 3: Na tom, čo kupujete, niekedy nezáleží

04.10.2007, 00:00
Na medzinárodnom finančnom trhu sa pohybujú inštitucionálni a individuálni investori. Inštitucionálni investori ako banky a investičné fondy využívajú služby profesionálnych špecialistov, ktorých obchody majú vopred navrhnuté parametre.
V článku je graf

Vedia dopredu, na aké obdobie peniaze investujú, aký očakávajú výnos a pri akom riziku.
Individuálny investor, aj keď má svoju predstavu, čo by chcel pri investovaní dosiahnuť, tieto parametre dopredu určené nemá. Starostlivosti o investované peniaze musí venovať dostatok času a dennodenne vyhodnocovať rôzne signály a informácie, pomocou ktorých sa rozhodne, kedy do trhu vstúpiť, alebo naopak, že nastal čas obchod uzavrieť.
Fundamentalisti
Zjednodušene sa dá povedať, že ciest a spôsobov, ako dosahovať zisk, je toľko, koľko obchodníkov sa na trhu pohybuje. Každý má vlastný pohľad na trh, na ktorom sa pohybuje, a taktiku, ako dosahovať dobré výsledky. Cieľ majú však všetci rovnaký - dosiahnuť zisk. Podľa toho, ktoré signály a kritériá považujú obchodníci za dôležitejšie pri analýze trhu, sa môžu rozdeliť na "fundamentálnych" a "technických".
Pri fundamentálnej analýze sa obchodník opiera o všetky dostupné informácie a pomocou nich sa snaží vyhodnotiť, ako sa cena bude vyvíjať v budúcnosti. Tento prístup si vyžaduje od obchodníka veľmi podrobnú znalosť konkrétneho trhu. Preto sa fundamentálni obchodníci zameriavajú väčšinou na úzky okruh nástrojov. Pri obchodovaní na komoditných trhoch obchodník musí sledovať napríklad stav zásob konkrétnej komodity, ťažbu, produkciu, počasie, ale aj politickú situáciu v krajine pôvodu. Keď napríklad nepriaznivé počasie v Číne spôsobí nedostatok úrody pšenice, obchodník môže začať špekulovať nad tým, že cena tejto komodity porastie.
Pri akciách analýza vychádza z predpokladu, že na trhu existujú nadhodnotené a podhodnotené cenné papiere. Obchodník sa pomocou rôznych ukazovateľov a informácií snaží odhaliť takzvanú vnútornú hodnotu cenného papiera, ktorá sa líši od aktuálnej ceny kótovanej na trhu. Fundamentálna analýza taktiež sleduje makroekonomické ukazovatele ako vývoj hrubého domáceho produktu, infláciu či nezamestnanosť, ktoré odrážajú stav celej ekonomiky alebo konkrétneho odvetvia. Tieto údaje sa zverejňujú v dopredu stanovenom čase. Obchodník najskôr analyzuje ekonomiku ako celok, neskôr sa zameria na konkrétne odvetvia, ktoré majú podľa neho potenciál rastu. Až v rámci týchto odvetví sa snaží odhaliť jednotlivé spoločnosti, ktorých akcie sa oplatí kúpiť. Zber a vyhodnocovanie týchto informácií však vyžaduje od obchodníka vyšší stupeň ekonomického vzdelania.
Technici
Technická analýza vychádza z predpokladu, že všetky dostupné informácie, ktoré by mohli mať na cenu vplyv, sú už v súčasnej cene zahrnuté, keďže mnoho ľudí malo tieto informácie oveľa skôr, ako prenikli na verejnosť. Obchodník sa zameriava na vývoj ceny konkrétneho aktíva v minulosti a identifikáciu cenového trendu a bodov obratu. Obchodníka už nezaujíma počasie alebo inflácia, ale zameriava sa výlučne na štúdium grafov, jeho tvar a rôzne indikátory, ktoré sa podľa zástancov technickej analýzy nesprávajú náhodne, ale majú svoje pravidlá a zákonitosti. Pri čistej technickej analýze sa obchodník dokonca nemusí zaujímať ani o to, či práve kupuje kukuricu alebo americký dolár.
Obchodník sa na grafe snaží identifikovať rôzne obrazce (dvojitý vrchol, dvojité dno, hranicu podpory, hranicu odporu), ktoré naznačujú, ktorým smerom sa cena v budúcnosti vydá. Taktiež rázne technické indikátory (kĺzavé priemery, momentum) poskytujú obchodníkom informácie o tom, či sa cena čoskoro zmení a či ide o začiatok silného trendu alebo nie. Technická analýza má vo finančnom svete veľa odporcov. Podľa zástancov fundamentálnej analýzy minulý vývoj cien nemôže dať jednoznačnú odpoveď na to, ktorým smerom sa cena vydá v budúcnosti. Mnohým obchodníkom sa však touto metódou podarilo na trhoch dosahovať nadpriemerné zhodnotenie investícií. Obchodníci tiež často oba prístupy k analýze kombinujú.

O týždeň: Kedy a ako na trh vstúpiť, kedy z neho von.

Pozn.: Investovanie na finančných trhoch nesie so sebou nepredvídateľné riziká. Redakcia HN preto nenesie zodpovednosť za žiadne straty spôsobené investovaním na základe uvedených stanovísk.

Dvojitý vrchol

Podľa technickej analýzy, keď cena vytvorí nový vrchol, z ktorého sa neskôr oslabí a následne nový vrchol ten predchádzajúci už neprekoná, obchodníci odmietajú
obchodovať aktívum za vyššiu cenu a očakáva sa obrat.

Dvojité dno

Pokiaľ cena dosiahne dno, a po korekcii ho ďalší pokles už neprekoná, znamená to, že obchodníci odmietajú predávať za nižšiu cenu a očakáva sa rast.

Hranica podpory

Je to cena, pod ktorú už nikto nechce predávať. Od tejto hranice sa môže cena odraziť späť, alebo ju preraziť. V oboch prípadoch to však väčšinou znamená výrazný pohyb ceny.

Hranica odporu

Je to najvyššia cena, ktorú sú obchodníci ochotní za nákup aktíva zaplatiť. Aj v tomto prípade môže cena hranicu preraziť, alebo sa od nej odraziť.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/trenazer, menuAlias = trenazer, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 08:43