StoryEditor

Cyklistika: Armstrongova kauza vyvolala napätie medzi UCI a WADA

20.09.2005, 12:12
Autor:
TASRTASR

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) poprela akékoľvek dohady o tom, že jej prezident Hein Verbruggen poskytol francúzskemu denníku L´Equipe informácie, ktoré odštartovali kolotoč obvinení sedemnásobného víťaza Tour de France Lancea Armstronga z užitia zakázanej látky EPO na Tour 1999.
UCI taktiež obvinila prezidenta Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Dicka Pounda z blokovania vyšetrovania tohto prípadu. Pound minulý týždeň vyhlásil, že dostal od Verbruggena list, v ktorom mu oznamuje, že dal L´Equpie informácie smerujúce k podozreniu Armstronga z dopovania počas jeho prvej víťaznej Tour.
"Pán Verbruggen do toho nikdy osobne zapletený nebol. Na druhej strane je však zjavné, že reportéri dostali päť až pätnásť správ z dopingových kontrol Lancea Armstronga z Tour de France v roku 1999 a s určitosťou môžme povedať, že sa im nedostali z rúk UCI. Poundove vyhlásenia vyznievajú ako snaha odlákať pozornosť od jeho pokusov zbrzdiť prebiehajúce vyšetrovanie," stojí v stanovisku únie, podľa ktorej sa vyšetrovanie začalo práve na požiadavku WADA.
"Sú to tri týždne, čo sme začali na požiadavku WADA toto vyšetrovanie. Agentúra nám však doposiaľ neposkytla všetky potrebné dokumenty a informácie, a to aj napriek tomu, že prejavila vôľu s nami spolupracovať." UCI kritizuje L´Equipe za to, že spravila z Armstronga terč. Pounda tiež obviňuje, že v jeho verejných vyhláseniach sa stavia na stranu Armstrongovej viny bez toho, že by poznal všetky relevantné informácie.
"Pred tým, než sa rozhodneme ďalej podieľať na vyšetrovaní, musíme počkať a uvidíme, či im ide o odhalenie celej pravdy. Ak chce UCI okrem iného zistiť, ako sa dané informácie dostali na verejnosť, nech sa páči. My sa však nechceme spolupodieľať na vyšetrovaní, ktoré sa sústreďuje len na tento jediný cieľ," reagoval Pound.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:09