StoryEditor

Chelsea stiahla náskok ManU na čele Premiership dva body

18.12.2006, 08:33
Autor:
SITASITA

Futbalisti anglického prvoligového futbalového klubu FC Chelsea zvládli infarktový zápas 18. kola Premier League, keď na trávniku FC Everton zvíťazili 3:2 (0:1). Zverenci trénera Joseho Mourinha sa tak priblížili vedúcemu Manchestru United na rozdiel dvoch bodov, pretože "červení diabli" podľahli West Hamu United na jeho ihrisku 0:1. O zmazaní troch bodov v boji o ligový trón rozhodla najmä efektivita streľby zo stredných a väčších vzdialeností. V drese Chelsea boli v nedeľu úspešní Ballack, Lampard ako aj Drogba, kým ostrostrelci ManU Saha, Cristiano Ronaldo, Scholes či Rooney tentokrát "pálili" len slepými nábojmi.
Zápas v Goodison Parku, na ktorý sa v hľadisku prizeralo takmer 34 tisíc divákov, zniesol od úvodných minút tie najprísnejšie kritériá. Domáci, ktorí nastúpili bez najlepšieho strelca Tima Cahilla, boli favorizovaným "The Blues" predovšetkým v prvom polčase viac ako vyrovnaným súperom. Obrovskú polemiku spôsobil v prvom dejstve súboj hosťujúceho stopéra Boulahrouza s útočníkom Evertonu Johnsonom, ktorý spadol v šestnástke, no hlavný rozhodca nepískal. Holandský zadák Chelsea sa však nepoučil, v 38. min stiahol v pokutovom území druhého hrotového muža "Toffies" Anichebeho a tentokrát z toho už penalta bola. Loptu si postavil Arteta a poslal Hilaria do opačnej strany -- 1:0. Po zmene strán urobil Mourinho jednu zmenu, namiesto Geremiho prišiel na trávnik Salomon Kalou a odrazu existovalo na ihrisku len jedno mužstvo -- FC Chelsea. Tlak napokon Londýnčania zužitkovali už v 49. min. Z priameho kopu sa nádherne k ľavej žrdi trafil Ballack, lopte však dopomohol za bránkovú čiaru brankár Howard, ktorému bol napokon gól pripísaný ako vlastný. Keď sa zdalo, že Lampard a spol. (Terry sedel len na tribúne, kapitánsku pásku tak prebral práve anglický reprezentačný stredopoliar) by zápas mohli otočiť, potrestal Kalouovu žrď na druhej strane hlavou po rohovom kope Yobo -- 2:1. Viditeľne zaskočený tréner hostí vzápätí poslal na trávnik dvojicu Ševčenko -- Wayne Bridge, no vytúžený vyrovnávajúci gól neprichádzal. Zúfalstvo hráčov Chelsea napokon ako správny kapitán ukončil Lampard, ktorý z ľavej strany z hranice šestnástky namieril do ľavého horného rohu Howardovej svätyne. Dvadsaťosemročný stredopoliar "The Blues" sa tak zároveň stal najlepšie strieľajúcim záložníkom v histórii FC Chelsea (na druhú priečku odsunul Denisa Wisa). O víťazovi nedeľňajšieho duelu napokon rozhodol zlomok sekundy, keď si Drogba spracoval loptu a približne z 35 metrov nachytal ďalekonosnou strelou domáceho gólmana na hruškách.
O dve hodiny neskôr nastúpili v Upton Parku zverenci trénera Alexa Fergusona pod psychickým tlakom, keďže už poznali výsledok z Liverpoolu. Zápas až do polovice prvého dejstva nemal potrebné tempo. V 30. min sa do najväčšej šance úvodných štyridsiatichpiatich minút dostal domáci útočník Zamora, ktorý sa zbavil Ferdinanda, no zoči-voči Van der Sarovi nechal vyniknúť hosťujúceho gólmana. Po prestávke vytiahol bravúrny zákrok aj domáci ochranca svätyne Green, keď v 56. min končekmi prstov vyškriabal výborne mierenú technickú strelu z kopačky aktívneho Cristiana Ronalda. Najväčšiu príležitosť hráčov z Old Traffordu však spálil o štyri minúty na to Giggs, ktorý po spätnej prihrávke C. Ronalda z deviatich metrov prestrelil prázdnu bránku. Kormidelníka ManU zarmútil v 75. min kapitán domácich Reo-Coker, ktorý dotiahol do gólového konca akciu po osi Sheringham -- Harewood. V závere stavili hostia všetko na útok (v nadstavenom čase sa do šestnástky natlačil aj brankár Van der Sar), no ich snaha väčšinou končila na individualizme jednotlivcov a nepresných finálnych prihrávkach.
V zostávajúcom nedeľňajšom stretnutí si Tottenham odviezol z trávnika Manchestru City všetky tri body a v tabuľke sa tak posunul na siedmu priečku.

Nedeľa -- výsledky - súhrn:
FC Everton -- FC Chelsea 2:3 (1:0)
Góly: 38. Arteta (z 11 m), 64. Yobo -- 49. Howard (vl.), 81. Lampard, 87. Drogba, 33 970 divákov

Manchester City - Tottenham 1:2 (0:2)
Góly: 64. Barton - 16. Davenport, 24. Huddlestone, 39 825 divákov

West Ham United -- Manchester United 1:0 (0:0)
Gól: 75. Reo-Coker, 34 966 divákov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 12:42