StoryEditor

Sparta hľadá prezidenta, ktorého akceptuje sparťanský plebs

23.12.2005, 17:24
Autor:
TASRTASR

Vedenie českého futbalového klubu Sparta Praha robí všetko preto, aby sa kritická jesenná sezóna už v najbližších rokoch neopakovala. Po získaní dvojice slovenských reprezentantov Michala Haneka z Dinama Moskva a Tomáša Kóňu zástupcovia klubu na piatkovom valnom zhromaždení oznámili, že hľadajú ideálnu osobu na post prezidenta klubu.
V nevydarenej jesennej sezóne, v priebehu ktorej vymenil slovenský tréner Stanislav Griga kouča Jaroslava Hřebíka, došlo aj k vynútenému odchodu kapitána a reprezentanta Karla Poborského do druholigových Českých Budějovíc. Líder Sparty nenašiel spoločnú reč s viceprezidentom Sparty a súčasne šéfom klubu z Letnej Danielom Křetinským. A práve táto kauza oslabila aj dôveru Křetinského, ktorý teraz hľadá na post prezidenta sparťana telom aj dušou.
"V hale pražskej Sparty sa v piatok uskutočnilo valné zhromaždenie AC Sparta Praha futbal, a.s.. Valné zhromaždenie akciovej spoločnosti rozdelila funkciu predsedu predstavenstva a prezidenta klubu, ktorá bola doteraz spojená. Post prezidenta klubu ostáva zatiaľ neobsadený. Voľba predsedu predstavenstva a prezidenta prebehne na začiatku roku 2006. Jedinou zmenou v predstavenstve klubu je odchod Michala Voráčka do dozornej rady spoločnosti," uvádza sa v oficiálnom stanovisku Sparty, ktorá zverejnila aj svoju obchodnú bilanciu. "Vedenie Sparty na valnom zhromaždení zverejnilo finančnú bilanciu za sezónu 2004/05. Sparta uzavrela uplynulú sezónu s prevádzkovým ziskom 67 miliónov korún, čo po zdanení predstavuje čistý zisk 32 miliónov korún. Tieto peniaze boli použité na zníženie neuhradenej straty z minulých rokov.
Funkciu sparťanského prezidenta naposledy vykonával Vlastimil Košťál, ktorý sa jej však vzhľadom ku svojej kandidatúre na zväzového predsedu začiatkom tohto roku vzdal. Podľa pravidiel ČMFS však člen riadiaceho futbalového orgánu musí byť aj členom niektorého z klubov, ktoré sú v národnom zväze združené. Preto bol Košťál už pred zväzovými voľbami kooptovaný do vedenia sparťanskej akciovej spoločnosti. V utorok 20. decembra bol Košťál, dnes už zväzový prvý podpredseda, potvrdený za člena predstavenstva klubu riadnou voľbou na klubovom valnom zhromaždení. Ďalšími členmi predstavenstva sa stali Daniel Křetínský, Přemysl Beneš a Dušan Svoboda. Voľby predsedu aj podpredsedu predstavenstva a prezidenta Sparty by sa mali uskutočniť na začiatku roku 2006.
"Prezidentom Sparty by mal byť pochopiteľne človek, ktorý je s klubom spätý. Jednoducho sparťan telom aj dušou, ktorého by sparťanská verejnosť všeobecne prijala, a ktorý by dokázal dôstojne reprezentovať," uviedol Křetínský pre portál idnes.cz, ktorý ďalej dodáva: "Funkcia športového riaditeľa zostane v Sparte po odchode Miroslava Peltu zatiaľ neobsadená. Väčšinu Peltových právomocí ma prevziať tréner Griga."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 22:44