StoryEditor

Schuster: Radil som Havlovi, ako má stáť

29.01.2003, 23:00

Nie je náhoda, že na svoju poslednú zahraničnú cestu som sa vybral na Slovensko, povedal včera český prezident Václav Havel po stretnutí s Rudolfom Schusterom. Slovensko, ktoré včera V. Havel navštívil iba štyri dni pred skončením svojho prezidentského mandátu, bolo totiž aj cieľom jeho prvej zahraničnej cesty vo funkcii prezidenta ČR v roku 1993.
Prezident SR včera V. Havla vyznamenal Radom Bieleho dvojkríža I. triedy. Vyznamenanie má byť prejavom úcty a uznania českého prezidenta, ako významnej osobnosti českých a slovenských dejín. Na otázku novinárov, v čom spočíva význam V. Havla pre Slovensko, R. Schuster priamo neodpovedal. Začal hovoriť o tom, ako sa s V. Havlom stretol krátko po jeho zvolení za česko-slovenského prezidenta koncom decembra 1989. "Mal som možnosť veľmi zblízka sledovať kroky pána prezidenta Havla na Pražskom hrade, ešte keď bol doslova nováčik, keď sa ešte len hľadal. Keď prišiel prvýkrát na oficiálnu návštevu do Bratislavy v januári 1990, tak som musel na letisku povedať kde, čo a ako sa postaviť, pretože bol taký skromný...," opísal R. Schuster, dlhoročný vysoký predstaviteľ komunistického režimu, ako zaúčal bývalého disidenta V. Havla.
Pri rekapitulácii vzťahov oboch národov za uplynulých 13 rokov sa V. Havel vyjadril aj k rozdeleniu Česko-Slovenska. "Čím ďalej tým viac sa mi zdá, že akúsi pachuť, ktorú malo rozdelenie, už začínajú nahrádzať výhody. Trauma z rozdelenia už dávno pominula," povedal český prezident.
V. Havel sa vyjadril k súčasnej situácii v ČR, ktorá je poznamenaná skutočnosťou, že v dvoch nepriamych voľbách sa českým zákonodarcom nepodarilo zvoliť jeho nástupcu. "Priznávam, že som trochu nervózny. Verím však, že skôr či neskôr ČR bude mať prezidenta. Ak ho nejaký čas nebude mať, tak to nebude žiadna katastrofa, hoci to bude nepraktické," povedal. Zároveň odmietol, že by sa o najvyššiu funkciu mohol znova uchádzať v prípade priamej voľby hlavy štátu: "Rozhodne nie. Bol som dosť dlho prezidentom, nie som už najzdravší, cítim sa trochu unavený. Rozhodne by som žiadnu kandidatúru neprijal."
"Po tom, ako na Pražskom hrade stiahnu štandardu, by som si chcel najprv usporiadať myšlienky, získať určitý odstup, pár vecí si premyslieť, prečítať. Neviem ešte, aký budem mať neskôr program," povedal V. Havel s tým, že od R. Schustera dostal pozvanie, aby Slovensko navštívil neskôr ako civilná osoba. "Nepochybujem o tom, že ho skôr či neskôr využijem," dodal prezident ČR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:47