StoryEditor

Pripravuje sa aj návrh zákona o TASR

05.01.2008, 14:50
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo kultúry (MK) SR plánuje tento rok predložiť niekoľko dôležitých nových právnych noriem. Okrem novely zákona o štátnom jazyku pripraví aj návrh zákona o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky.

Do legislatívneho procesu chystá tiež návrh zákona o vývoze a dovoze kultúrneho tovaru, právnu normu o múzeách a galériách a o ochrane zbierkových predmetov či zmenu zákona o ochrane pamiatkového fondu. "Takisto by sme chceli pripraviť návrh zmlúv medzi štátom a verejnoprávnymi vysielateľmi o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti," povedal pre TASR hovorca MK SR Jozef Bednár. Tento mechanizmus môže byť podľa neho jedným z kľúčových nástrojov optimalizácie finančného zabezpečenia verejného vysielateľa, ktorý sa takto zaviaže splniť konkrétne požiadavky a úlohy, pričom sa štát zaručí zabezpečiť mu na to adekvátne finančné prostriedky.

Rezort zároveň očakáva na najbližšej schôdzi parlamentu definitívne schválenie zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou (STV) a Slovenským rozhlasom (SRo). Ten síce MK SR predložilo na rokovanie vlády v septembri minulého roka a kabinet ho schválil, ale v Národnej rade SR zatiaľ prešiel len prvým čítaním. Po nadobudnutí platnosti bude koncesionárske poplatky vo výške 140 korún mesačne platiť každý, kto odoberá elektrickú energiu. Ministerstvo touto zmenou sledovalo zefektívnenie výberu poplatku ako primárneho zdroja financovania verejnoprávnych médií.

Bednár poukázal na to, že ide o dlhoočakávané a systémové riešenie neúnosnej finančnej situácie STV a SRo. Nový zákon prostredníctvom efektívnejšieho výberu garantuje zvýšenie ich príjmov, na druhej strane ale sumy úhrady nestúpnu a pamätá tiež na úľavy pre sociálne odkázaných ľudí.

Pre ministerstvo je rovnako dôležitý nový tlačový zákon, ktorým sa vláda bude zaoberať už najbližšiu stredu - 9. januára. Okrem povinnosti masmédií ochraňovať zdroj a pôvod informácií získaných na zverejnenie zavedie popri práve na opravu aj právo dotknutej osoby na uverejnenie odpovede.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 10:02