StoryEditor

Kubiš prijal Lajčáka, hovorili o politickej situácii v Bosne

18.11.2007, 07:09
Autor:
TASRTASR
Súčasná politická situácia v Bosne a Hercegovine (BaH) bola dnes hlavnou témou stretnutia ministra zahraničných vecí SR Jána Kubiša s vysokým predstaviteľom medzinárodného spoločenstva a Európskej únie v BaH Miroslavom Lajčákom. Ten pricestoval do Bratislavy z New Yorku, kde vystúpil pred Bezpečnostnou radou OSN.

Obaja konštatovali, že členstvo v Európskej únii je hlavný strategický cieľ tejto krajiny, čo je v zhode aj so želaním tamojších politických síl. "Krajina musí prekonať súčasnú krízu a zaoberať sa hlavnými otázkami, ktoré blokujú jej integračný proces do EÚ," uvádza sa v materiáli rezortu. Ján Kubiš vyjadril nádej, že v najbližších dňoch vedúci predstavitelia BaH splnia nedávne sľuby a zabezpečia, aby sa ich krajina mohla pripojiť k susedom a umožnila Európskej únii parafovať Stabilizačnú a asociačnú dohodu.
O situácii v Bosne sa bude hovoriť aj v pondelok 19. novembra na zasadaní ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli. Minister Kubiš bude svojich kolegov informovať o jeho diskusiách s vysokým predstaviteľom Lajčákom a o plnej podpore slovenskej vlády jeho nedávnym opatreniam, prijatým s cieľom zvýšiť funkčnosť štátnych inštitúcií BaH.
V tejto súvislosti Kubiš varoval pred pokusmi znefunkčniť štát BaH, čo je v rozpore s Daytonskými mierovými dohodami. Preto minister zahraničných vecí SR vyzýva politických lídrov oboch entít BaH, aby si plnili svoje povinnosti a uskutočňovali rozhodnutia vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 14:06