StoryEditor

Starú pozemnú lanovku na Hrebienok nahradí modernejšia

15.09.2007, 12:39
Autor:
TASRTASR

Pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok, ktorá slúžila cestujúcim 37 rokov, v súčasnej podobe končí. Nahradí ju nová, modernejšia.

"Poslednú jazdu absolvuje v nedeľu 16. septembra o 14. hodine. Rozlúčka však nebude smutná, ale veselá, s hudbou. Pripravujeme vernisáž fotografií súčasnej pozemnej lanovky i tých predchádzajúcich. Radi by sme premietli aj historické filmy. Chystáme program pre deti i pre dospelých," uviedla pre TASR marketingová riaditeľka Tatranských lanových dráh (TLD) Danka Velecká.

Rekonštrukcia lanovky sa týka výmeny kabín, teda vozňov za nové, ktoré sa už vyrábajú vo Švajčiarsku a na Slovensko by ich mali dopraviť v novembri. Podľa Veleckej bude nová pozemná lanovka veľmi atraktívna, ekologická, pohodlná a s dobrým výhľadom. Návštevníkom Tatier by mala slúžiť už v polovici decembra.

Pozemnú lanovku zo Starého Smokovca na Hrebienok vybudovali v roku 1908 a súčasné vozne premávajú od roku 1970. Trať jedinej pozemnej lanovky na Slovensku meria 1937 metrov a prekonáva výškový rozdiel 255 metrov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 07:55