StoryEditor

Všetci členovia bývalého vedenia VOP Nováky sú obvinení zo všeobecného ohrozenia

12.07.2007, 14:01
Autor:
TASRTASR
Za prečin všeobecného ohrozenia polícia stíha všetkých štyroch členov bývalého vedenia Vojenského opravárenského podniku Nováky (VOP), a. s., na ktorých v apríli podali trestné oznámenie pozostalí ôsmich obetí marcového výbuchu delaboračnej haly.

Potvrdzuje to oznámenie z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, ktoré dnes pozostalí dostali. 0bvineniu čelí bývalý predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti 51-ročný Jozef B., bývalý obchodno-technický riaditeľ 65-ročný Eduard B., bývalý technický riaditeľ spoločnosti 49-ročný Ján L. a bývalý výrobný riaditeľ 43-ročný Ján. L. Polícia z rovnakého prečinu obvinila aj 41-ročného bezpečnostného technika Jozefa O.
V oznámení o obvinení sa uvádza, že výbuch presne nezisteného druhu a množstva výbušnej látky spôsobil deštrukciu delaboračnej haly a usmrtil osem pracovníkov. Mnohopočetné vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 pracovníkov bolo zranených ľahšie. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku doposiaľ presne neustáleného počtu poškodených fyzických a právnických osôb v meste Nováky a okolí je najmenej 61 miliónov korún.
Jeden z pozostalých, Jozef Kováč, ktorému pri výbuchu zahynula manželka, pre TASR uviedol, že pre všetkých, ktorí pri výbuchu prišli o svojich najbližších príbuzných, znamená obvinenie ľudí zodpovedných za tragédiu čiastočnú úľavu. Dúfa, že po obvinení bude nasledovať obžaloba a spravodlivý trest. Nad nezodpovednosťou manažmentu sa zastavuje rozum, pretože doslova za chrbtami zamestnancov bolo protizákonne uskladnených približne 40 ton rozobratej munície, tvrdí Kováč.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 10:52