StoryEditor

"Jureňovu" parcelu štát nemá

10.12.2007, 23:00
Návrat sporných reštituovaných pozemkov vo Veľkom Slavkove späť štátu sa komplikuje.

Hoci prokuratúra koncom novembra zablokovala pozemky, ktoré viedli k odchodu ministra Miroslava Jureňu takmer rozbili vládnu koalíciu, reštituenti to plánujú napadnúť. Ich právny zástupca František Kočka pre HN potvrdil, že po stretnutí s klientmi sa dohodli, že podajú odvolanie.
Prokuratúra rozhodla, že prevod pozemkov na reštituentov v réžii Správy katastra Poprad nebol v súlade so zákonom pre dve procesné chyby. Podľa zistení HN jedna z reštituentiek nemala 18 rokov a konal za ňu otec - bez súdneho povolenia. 7-tisíc štvorcových metrov pozemku z reštitúcie bolo zároveň pridelených napriek tomu, že už predtým boli vydané niekomu inému.
Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS) tvrdí, že pozemky reštituentom zostanú. "Nepredpokladám, že by bolo možné z právneho hľadiska tieto pozemky reštituentom odňať. Je to môj osobný názor." Dodala však, že bude rešpektovať definitívne stanovisko prokuratúry a názory právnych expertov na túto problematiku. "Myslím si, že pani ministerka má pravdu," reagoval majiteľ spoločnosti GVM Milan Bališ. Firma, ktorá má údajne mať prepojenie na Mečiarovu ĽS-HZDS, pozemky kúpila od reštituentov za 13 miliónov korún.
Bališ je presvedčený, že procesné chyby na katastri sa dajú ľahko odstrániť a reštituenti ani nemuseli podávať opravný prostriedok. "Nechceme im však do toho vstupovať, je to ich vec." Odmieta, že by celú záležitosť konzultoval priamo s ministerkou. "Nepoznáme sa a ani sme sa nestretli."
Budú chcieť viac?
Bališ trvá na tom, že s reštituentmi má právoplatne uzavretú zmluvu o predaji pozemkov. Ak by žiadali o viac peňazí, je pripravený vyjednávať. V médiách sa totiž objavili informácie, že pozemky majú hodnotu až 1,5 miliardy korún. "Máme s nimi uzavretú normálnu, korektnú zmluvu. Ak budú žiadať zvýšenie ceny, zvážime, do akej miery bude pre nás prijateľná." O pozemky prejavila záujem už aj obec Veľký Slavkov. Starosta obce František Šary nedávno pre HN potvrdil, že na pozemkovom fonde majú tiež žiadosť týkajúcu sa týchto pozemkov.
Kočka očakáva, že po podaní odvolania bude opäť rozhodovať katastrálny úrad a tieto pochybenia odstráni. Je presvedčený, že situácia zatiaľ nezašla tak ďaleko, aby sa museli jeho klienti domáhať spravodlivosti na súde. Až kým nebude vo veci právoplatne rozhodnuté, reštituované pozemky prislúchajú Slovenskému pozemkovému fondu - teda štátu.
Začali sa výsluchy
Po vypuknutí kauzy na Slovenskom pozemkovom fonde premiér Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby boli pozemky vrátené štátu. V tejto súvislosti oslovil generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý pripustil, že pokiaľ došlo k porušeniu zákona, je možné, že pozemky dostane štát späť. Trestnoprávnu rovinu celej veci preveruje Úrad špeciálnej prokuratúry. Trestné stíhanie sa zatiaľ nezačalo. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik povedal pre HN, že včera sa začali robiť prvé výsluchy. "Vyžiadali sme si materiály. Začali sa robiť rôzne úkony." Vyvodiť z celej záležitosti nejaký záver je podľa neho zatiaľ predčasné.
Pre kauzu odstúpil námestník generálneho riaditeľa fondu Branislav Bríza. Premiér tiež odvolal ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS), ktorý odmietal vyvodenie politickej zodpovednosti. Ľudovci sa s tým nevedeli zmieriť a len nedávno hrozili odchodom z vládnej koalície. Situácia sa natoľko vyhrotila, že sa hovorilo buď o výmene koaličného partnera, alebo o vyhlásení predčasných volieb. Opozícia v súvislosti s kauzou na pozemkovom fonde žiada aj hlavu premiéra Roberta Fica.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 00:14