StoryEditor

Odovzdávanie Oscarov v televíznom prenose aj v kinách

25.01.2008, 10:12
Autor:
SITASITA
Slávnostné odovzdávanie Oscarov je i napriek dlhému štrajku filmových scenáristov ohlásené na noc z 24. na 25. februára. Udeľovanie cien si budú môcť slovenskí diváci opäť vychutnať v priamom prenose filmového kanálu HBO.

Po prvý raz ale budú mať filmoví fanúšikovia možnosť zúčastniť sa na verejnom premietaní Oscarov v kinosálach Palace Cinemas. Keďže je ale kapacita kinosál obmedzená, záujemcovia by sa mali zaregistrovať čo najskôr na internetovej stránke www.hbo.sk, informovala agentúru SITA Dominika Černá z agentúry KuulR. Priame prenosy odovzdávania Oscarov z HBO do kín sa uskutočnia aj v Prahe a Brne. Priamy prenos budú z Českej republiky komentovať Tomáš Baldýnský, František Fuka a Saša Michailidis.


Najviac nominácií v 80. ročníku udeľovania Oscarov získali filmy Táto krajina nie je pre starých a Čierna krv. Obe snímky majú po osem nominácií, vrátane kategórie Najlepší film. O hlavnú cenu večera budú súperiť s trojicou: Pokánie, Juno a Michael Clayton. Dve herecké nominácie má držiteľka Oscara Cate Blanchett - za herecký výkon v hlavnej úlohe historického filmu Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek a za vedľajšiu úlohu - stvárnenie Boba Dylana v snímke I'm Not There. Za ženský herecký výkon v hlavnej úlohe sa o cenu uchádza pätica: Julie Christie (Away From Her), Marion Cotillard (Edith Piaf), Cate Blanchett (Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek), Laura Linney (The Savages) a Ellen Page (Juno). Za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú spolu s Blanchett nominované: Saoirse Ronan (Pokánie), Ruby Dee (Americký gangster), Amy Ryan (Zbohom, bejby) a Tilda Swinton (Michael Clayton). V hlavnej mužskej hereckej kategórii sa stretnú: Daniel Day-Lewis (Čierna krv), George Clooney (Michael Clayton), Viggo Mortensen (Prísľuby z východu), Johnny Depp (Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street) a Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah). Za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú nominovaní: Casey Affleck (Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom), Javier Bardem (Táto krajina nie je pre starých), Philip Seymour Hoffman (Súkromná vojna pána Wilsona), Hal Holbrook (Útek do divočiny) a Tom Wilkinson (Michael Clayton). O ceny za réžiu budú bojovať: Paul Thomas Anderson (Čierna krv), Ethan a Joel Coenovci (Táto krajina nie je pre starých), Tony Gilroy (Michael Clayton), Jason Reitman (Juno) a Julian Schnabel (Le Scaphandre et le papillon). Slávnostný ceremoniál 80. ročníka udeľovania Oscarov bude v hollywoodskom Kodak Theatre moderovať Jon Stewart.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:03