StoryEditor

V stredu padol v Želiezovciach absolútny rekord

19.07.2007, 20:33
Autor:
SITASITA
V Želiezovciach (okr. Levice) zaznamenali v stredu na klimatologickej stanici SHMÚ najvyššiu nameranú teplotu na území Slovenska. Ortuť teplomera sa tu v stredu vyšplhala na 39,9 °C.

Padol tak absolútny doteraz nameraný teplotný rekord z 5. júla 1950, keď v Komárne namerali 39,8 stupňa Celzia. Agentúru SITA o tom informovala Klimatologická služba SHMÚ. Údaj zverejnili až dnes, lebo ho získali telefonicky. Stanica v Želiezovciach totiž neposkytuje denné hlásenia, ale len mesačné výkazy pozorovaní.

Po extrémne teplej strede by v piatok mohli stúpnuť teploty opäť do 40 stupňov. V piatok by mal byť druhý tohtotýždňový vrchol horúceho počasia. Očakáva sa totiž zosilnenie prílevu teplého vzduchu od juhozápadu, uviedol pre agentúru SITA meteorológ Eugen Lexmann. Dnes boli denné rekordy zaznamená na deviatich z desiatich staníc poskytujúcich denné hlásenia. Rekord nepadol len v Bratislave. Avizované búrky na dnes večer ale meteorológovia už neočakávajú.

Podľa Lexmanna v sobotu príde na naše územie front, ktorý bude už výrazne rozpadnutý. Prejaví sa pravdepodobne na západe, severozápade a severe územia. Možno sa vyskytnú aj prehánky a búrky. Na juhu stredného Slovenska a východnom Slovensku bude pokračovať veľmi horúce počasie. Horúco by malo byť aj v nedeľu a pondelok. Ochladenie očakávajú meteorológovia až v utorok. Mal by prísť front, ktorý sa prejaví oblačnosťou, na mnohých miestach budú prehánky a búrky a teplota by mala byť pod 30 stupňov, dodal Lexmann.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 10:01