StoryEditor

Minulý rok vo väzniciach pracovalo 1457 príslušníkov ZVJS

12.11.2007, 11:08
Autor:
TASRTASR

Plnenie úloh v oddeleniach výkonu väzby, výkonu väzby a trestu, výkonu trestu a v otvorených oddeleniach a strediskách zabezpečovalo v minulom roku 1457 príslušníkov a zamestnancov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).
Pritom plánovaný počet bol 1506 zamestnancov. Vyplýva to zo štatistík ZVJS. Po stabilizácii počtov odsúdených v uplynulom období sa podarilo iba čiastočne redukovať množstvo práce personálu priamo zaobchádzajúceho s odsúdenými. ZVJS preto považuje za potrebné pokračovať v prehodnocovaní systému činností personálu. Očakáva, že zavedením elektronického spracovávania dokumentácie sa odbúra časť administratívnych činností, ktoré sú neefektívne v zaobchádzaní a neprináležia statusu odborného personálu. Je potrebné v systéme zaobchádzania presadzovať a realizovať novú filozofiu zameranú tak, aby sa aktivity zabezpečovali diferencovane predovšetkým s ohľadom na správanie odsúdených a preukazovanie ich postojov k výkonu trestu a plneniu stanovených povinností.
Výkon väzby bol v roku 2006 zabezpečený v 10 ústavoch, z toho v šiestich ústavoch na výkon väzby - Banská Bystrica, Bratislava, Levoča, Nitra, Prešov a Žilina, a v štyroch kombinovaných ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby - Ilava, Košice, Leopoldov a Ružomberok. Celková ubytovacia kapacita ústavov pre obvinených bola 3023 miest. Ubytovacia kapacita bola v súvislosti so zriaďovaním oddielov so zmierneným režimom a zvýšením ubytovacej plochy na jedného mladistvého, resp. ženu na štyri metre štvorcové oproti roku 2005 znížená o 42 miest.
Ak to vyžadoval zdravotný stav obvineného, väzba sa na nevyhnutne potrebný čas vykonávala v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) Trenčín, kde bolo hospitalizovaných priemerne 31 obvinených mesačne (v r. 2005 to bolo 37 obvinených), vyplýva z minuloročnej štatistiky ZVJS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 03:25