StoryEditor

Generálny pardon dnes napadol šéf STV Rybníček aj Rada STV

14.02.2006, 19:34
Autor:
TASRTASR

Generálny pardon pre dlžníkov koncesionárskych poplatkov dnes napadol na Rade Slovenskej televízie (STV) šéf verejnoprávnej televízie Richard Rybníček. Členov rady upozornil, že podľa neho sú ustanovenia novely zákona o koncesionárskych poplatkoch pre STV aj Slovenský rozhlas (SRo) likvidačné. Rada následne schválila text listu poslancom parlamentu, v ktorom ich upozorňuje na chyby ohrozujúce existenciu STV a SRo.
Okrem diskriminácie poctivých koncesionárov novela podľa Rybníčka zavádza nové vymedzenia pojmu prijímač. Podľa nej nie sú televíznym prijímačom zariadenia schopné prijímať a reprodukovať televízny signál, ktorých "prevažujúce určenie je iné" (napr. TV s DVD prehrávačom, mobil či rádiobudík - pozn. red.). Dokázať pred súdom neplatičovi, že primárne používa TV prijímač na sledovanie televízneho programu a nie napríklad namiesto počítačového monitoru je podľa Rybníčka takmer nemožné a STV môže prísť o "x-tisíc domácností" platiacich koncesionárov.
Chyby generálneho pardonu môže podľa Rybníčka napraviť nový zákon o rozhlasovom a televíznom poplatku, ktorý do Národnej rady predložila nezávislá poslankyňa Iveta Henzélyová a na rokovanie by sa mal dostať v marci.
Rybníček odmietol špekulácie, že s varovaním prichádza neskoro a vytvára tak tlak na parlament, aby čo najskôr prijal zákon o rozhlasovom a televíznom poplatku, ktorý vypracovali spoločne STV a Slovenský rozhlas. "My sme od začiatku hovorili, že generálny pardon je nezmysel," uviedol pre TASR. "To nie sú peniaze pre mňa, ako Richarda Rybníčka, to sú peniaze pre túto inštitúciu, aby sa zachovala. Nebudem sa ticho prizerať tomu, že niekto predloží návrh zákona, má pocit že jednej skupine pomohol a zároveň ublížil tej inštitúcii - či si to niekto vysvetlí ako tlak, to je čisto subjektívny pocit," dodal.
Analýzu dopadu generálneho pardonu na STV vypracoval Rybníček po porade s právnikmi v pondelok večer. Novelu podpísal prezident Gašparovič v pondelok napoludnie 13. februára. Podmienkou odpustenia pokút je, aby ľudia do 60 dní po nadobudnutí účinnosti novely zákona zaplatili dlžné koncesionárske poplatky, ktoré dlhujú SRo alebo STV. Týka sa to asi 300 tisíc dlžníkov, z toho asi 70 tisíc právnických osôb. Za jeden 40-korunový nezaplatený poplatok za rozhlas alebo jeden 100-korunový poplatok dlžný televízii je dnes pokuta 5000 korún, pre právnické osoby až 15 tisíc korún a to za každý prijímač.
Novinkou tiež je, že STV a SRo už nebudú môcť svoje pohľadávky voči koncesionárom odpredať, poskytnúť ako bankovú zálohu, alebo inak previesť na tretie subjekty. Pre STV dlhy z poplatkov vymáha jej dcérska spoločnosť Koncesia, v prvej vlne oslovili právnické osoby. Na 516 z nich už podali žalobu. Koncom roka poslala STV 93 tisíc výziev na zaplatenie nedoplatkov v hodnote 125 miliónov korún fyzickým osobám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:51