StoryEditor

Smer: Čistým riešením by bolo odvolanie ministrov kultúry a zdravotníctva

02.09.2005, 18:42
Autor:
TASRTASR

Čistým riešením súčasnej situácie vo vládnej koalícii by podľa Smeru-sociálnej demokracie bolo, aby tri strany vládnej koalície SDKÚ, KDH a SMK odvolali ministrov kultúry a zdravotníctva Františka Tótha a Rudolfa Zajaca a tri posty patriace ANO si rozdelili medzi sebou.
Potom by sa mali uchádzať o podporu poslancov NR SR. "Ale odmeniť nezávislých poslancov bez akéhokoľvek zázemia ministerskými postami len potvrdzuje, že základným lepidlom tejto vládnej trojky je len biznis a to ako byť za každú cenu pri privatizácii," uviedol na dnešnej tlačovej besede v Košiciach predseda strany Robert Fico. V Košiciach a okolí je na poslaneckom výjazde.
Fico tvrdí, že dozrel čas začať hovoriť o skrátení súčasného volebného obdobia. V prípade dohody za zmysluplný považuje termín volieb v rozmedzí apríl - jún 2006.
Súčasná situácia v parlamente je podľa šéfa Smeru jasná. Buď opozícia prinúti vládu zastaviť prijímanie pre ňu dôležitých rozhodnutí a začať hovoriť o predčasných voľbách, alebo vláda ukáže že "nakúpila dostatočný počet hráčov v NR SR a že tento mančaft je schopný vyhrávať pri hlasovaniach". Druhý variant znamená, že voľby budú až v riadnom termíne na jeseň 2006.
Fico opäť zdôraznil, že jeho strana pôjde súčasnej vláde "po krku" až do konca voleného obdobia. "Našim cieľom je čo najrýchlejšie ukončiť volebné obdobie tejto vlády a neurobíme nič, čo by podporilo vládu Mikuláša Dzurindu," dodal na margo ďalších krokov Smeru. Pokiaľ ide o taktiku, Smer si počká na prvé hlasovanie v parlamente, ktoré ukáže, aké sú pomery medzi opozíciou a vládnou koalíciou. Pozície sa podľa neho ukážu najmä pri hlasovaní o uznesení o zastavení privatizácie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:04