StoryEditor

Proti možnej pandémii vtáčej chrípky by mohli pomôcť antivirotiká

12.10.2005, 11:48
Autor:
TASRTASR

Očkovacie vakcíny proti vírusu vtáčej chrípky neexistujú. Predpokladá sa však, že antivirotiká by mohli účinkovať aj proti vtáčej chrípke. Odborníci to odôvodňujú tým, že vírus vtáčej chrípky je podtypom chrípkového vírusu A.
Na Slovensku sú na farmaceutickom trhu dva typy antivirotík, ktoré patria do novej skupiny látok tzv. inhibítorov neuraminidázy. Tieto zabraňujú rozmnožovaniu vírusového ochorenia.
Jeden z antivirotík je práškový inhalátor, druhý vo forme kapsúl. Počas možnej pandémie sa očakáva, že by inhibítory neuraminidázy mohli byť na 70 percent účinné v prevencii a dokonca aj v liečbe vtáčej chrípky.
Podľa odborníkov antivirotiká zabraňujú množeniu vírusu chrípky vo vnútri tela, a tak predchádzajú symptómom, ktoré sú priamym následkom vírusovej infekcie, alebo ich zmierňujú symptómy.
Experti upozorňujú na rozdiel medzi vakcínou a antivirotikom. Vakcína sa zvyčajne vyrába na odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie na presne daný skúmaný vírus. Antivirotikum "neničí" vírusy, ale zastavuje ich množenie, a tak zabraňuje zhoršovaniu ochorenia.
Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala vlády, aby si urobili zásoby antivirotík, pričom odporučila 10 až 40-percentné pokrytie populácie danej krajiny. Podľa TASR dostupných informácií, Slovensko si v rámci opatrení zatiaľ neobjednalo uvedené antivirotiká, hoci sa na slovenskom farmaceutickom trhu nachádzajú.
Podľa informácii TASR Holandsko ako 16 miliónová krajina, nakúpila 5 miliónov balení kapsúl, teda má 31,3-percentné pokrytie obyvateľov. Veľká Británia so 60 miliónmi obyvateľov nakúpila 15 miliónov balení a má 25-percentné pokrytie obyvateľstva. Francúzsko si objednalo 13 miliónov balení a pokrytie má 21,7-percentné. Česká republika, kde žije 10 miliónov obyvateľov, si zakúpila 600 000 balení, a teda má 6-percentné pokrytie. Susedné štáty Maďarsko a Poľsko v súčasnosti rokujú o objednávkach antivirotika vo forme kapsúl. Výrobcovia sú obvykle schopní zákazky vybaviť s minimálne trojmesačnou dodacou lehotou.
Podľa odborníkov chrípka je infekčné ochorenie vyvolané chrípkovým vírusom. Prejavuje sa náhlou horúčkou od 37,8 stupňov Celzia a viac, kašľom, nosným výtokom, bolesťami hlavy a svalov a extrémnou únavou.
Vtáčia chrípka sa prejavuje podobne ako chrípka, vysokou teplotou nad 38 stupňov Celzia, postihnutím dolných dýchacích ciest, respiračnou tiesňou, vykašliavaním krvi, zápalom pľúc, avšak pokračuje až do respiračného zlyhania, multiorgánového zlyhania s prejavmi kardiovaskulárnej dysfuncie.
Normálna chrípka trvá približne sedem dní, pričom vyčerpanosť organizmu môže pretrvávať ešte ďalší týždeň. Príznaky ochorenia vtáčej chrípky však ani po dvoch týždňoch neustupujú, naopak ochorenie sa zhoršuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 10:18