StoryEditor

Rozvojový program OSN podporil projekt mikroregiónu Domica

20.07.2006, 17:07
Autor:
TASRTASR

Aktivizovať obyvateľov mikroregiónu Domica v oblasti Národného parku Slovenský kras patrilo medzi hlavné ciele pilotného projektu zameraného na udržateľný rozvoj vidieckeho územia v tejto oblasti.
V uplynulých 18 mesiacoch ho v siedmich obciach regiónu - v Plešivci, Ardove, Gemerskej Hôrke, Dlhej Vsi, Silici, Silickej Brezovej a v Kečove, nachádzajúcich sa v juhozápadnej časti národného parku, realizovalo bratislavské Regionálne environmentálne centrum (REC).
Projekt celkovou sumou 65 tisíc USD podporil Rozvojový program Organizácie Spojených národov (UNDP). REC na projekte spolupracovalo s odborníkmi z Karpatského rozvojového inštitútu a neziskovou organizáciou Sosna z Košíc.
Ako na dnešnom stretnutí s novinármi zhrnul Daniel Pitoňák z UNDP, aktivizácia obyvateľstva je proces, ktorý nie je vidieť a môže sa zdať, že nikam nevedie. "Je ale podstatný preto, aby mohol nastať nejaký rozvoj. Vďaka projektu dnes majú všetky spomínané obce spracované lokálne stratégie, na základe ktorých môžu ľahko predložiť projekty do európskych fondov," pripomenul. Poznajú svoje priority, pochopili pozíciu malého regiónu a nezanedbateľným bolo nadviazanie kontaktu s hlavným zamestnávateľom v regióne - SCA Gemerská Hôrka. Podstatnou pritom bola účasť všetkých sociálnych skupín na rozhodovaní o otázkach miestneho rozvoja.
K prvým viditeľným a motivujúcim výstupom však patria drobné pilotné projekty v jednotlivých obciach. V každej obci sa zrealizoval jeden a podporený bol aj spoločný projekt zameraný na vydanie propagačnej publikácie o mikroregióne Domica v 10-tisícovom náklade.
Kam by mal rozvoj tejto zaostalej, ale prírodným bohatstvom mimoriadne obdarenej lokality smerovať, je definované v jednotlivých programoch hospodárskeho a sociálneho rozvoja obcí. Ale ako dodal Štefan Szabó z OZ Sosna, pevne dúfa, že projekt pomohol najmä v tom, aby tam začala fungovať spolupráca. "Ľudia musia v prvom rade pochopiť, že služby, turizmus a ďalšie veci môžu fungovať len vtedy, ak začnú spolupracovať, vzájomne sa podporovať, pretože nikto nedokáže všetky potrebné produkty alebo služby zabezpečiť sám," zdôraznil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 18:22