StoryEditor

Na Slovensko príde ďalších 60-tisíc dokumentov ŠtB

06.02.2007, 16:48
Autor:
SITASITA

Česko presunie na Slovensko archívy tretej správy komunistickej Štátnej bezpečnosti, týkajúce sa občanov alebo územia Slovenska. Dohodu o odovzdaní materiálov bývalej vojenskej kontrarozviedky a spravodajskej správy generálneho štábu podpísali dnes v Bratislave minister obrany SR František Kašický a jeho česká rezortná partnerka Vlasta Parkanová.
Do pol roka by sa mohlo dostať na Slovensko približne 60-tisíc dokumentov, spravovať ich bude Ústav pamäti národa. Spisy bude treba ešte spracovať, nové databázy by mohli byť zverejnené v lete. Kašický na tlačovej besede po podpísaní dohody uviedol, že Slovensko využíva archívy na previerky od roku 2002. Na ich základe viacerí nedostali bezpečnostnú previerku, alebo o ňu prišli.
Materiály môžu podľa ministerstva obrany obsahovať najmä informácie o ľuďoch, ktorých ŠtB sledovala, ale aj o spolupracovníkoch a členoch kontrarozviedky. Majú v nich byť aj nariadenia, predpisy a štruktúra spravodajskej služby. Český rezort obrany archivuje len časť zväzkov bývalej ŠtB o našich občanoch, ktoré sa ešte nachádzajú v Česku.
Parkanová podpis dohody označila za symbolickú podporu existencie ÚPN a jeho zakladateľa Jána Langoša, s ktorým kedysi spolupracovala vo federálnom parlamente. "Bol to vtedajší riaditeľ Ústavu pamäti národa Slovenskej republiky Ján Langoš, ktorý rokoval s ministrom obrany Českej republiky 21. marca 2005. Vtedy požiadal o sprístupnenie dokumentov bývalej vojenskej kontrarozviedky a spravodajskej služby generálneho štábu československej armády a o odovzdanie tých dokumentov, ktoré sa týkajú Slovenskej republiky," povedala na tlačovej besede.
Presun časti dokumentov tajnej služby považuje česká ministerka za dôkaz mimoriadne nadštandardných vzťahov Prahy a Bratislavy. Verí, že pomôžu Česku aj Slovensku vyrovnať sa s temnými stránkami minulosti. "Kto nie je ochotný a schopný ohliadnuť sa za svojimi tieňmi, ten tieto tiene vlečie stále za sebou," uviedla. Touto dohodou sa otvára jedna z možností zbaviť sa strašiakov a všetkých ich zverejniť. "Aj tu bude veľa ľudí, ktorým sa to nebude páčiť. V záujme duševného zdravia tak jednotlivcov, ako celých národov je strašiakov vytiahnuť, pozrieť sa na tiene a tým sa ich zbaviť."
Česká ministerka obrany podporí ÚPN aj návštevou. Na jej žiadosť sa v sídle ústavu v Bratislave stretne podvečer s novým šéfom ÚPN Ivanom Petranským, nominantom SNS. "Želala som si Ústav pamäti národa navštíviť, a to hlavne ako vyjadrenie určitého symbolu a určitej podpory tejto inštitúcii, ktorá sa zatiaľ v Českej republike ťažko rodí na pôde parlamentu. Ak by táto inštitúcia v Slovenskej republike mala byť ohrozená, pokiaľ ide o existenciu alebo faktické fungovanie, bola by to veľká škoda," dodala Parkanová. Verí, že ÚPN aj pod novým vedením bude pokračovať tak, ako za Jána Langoša. Všetky nové neutajované dokumenty by teda mali byť voľne prístupné.
Parkanovej návšteva Slovenska je jej prvou zahraničnou cestou vo funkcii ministerky obrany. Chcela tak pokračovať v tradícii česko-slovenských vzťahov, keď mnohí ústavní činitelia v oboch krajinách navštívia ako prvú práve republiku bývalej československej federácie. Ako ministerka obrany zažila tiež prvý slávnostný nástup a vojenskú prehliadku. Priznala, že dodnes po českej hymne čaká slovenskú časť. Tento "absťák" si dnes vyrovnala a pri nástupe si užila slovenskú hymnu, ktorej prvá sloha kedysi uzatvárala hymnu československú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 23:21