StoryEditor

Japonsko sa do roku 1945 usilovalo vyrobiť atómovú bombu

02.08.2005, 17:05
Autor:
TASRTASR

Japonsko sa podobne ako Nemecko usilovalo vyrobiť počas druhej svetovej vojny atómovú bombu. Malo síce teoretické vedomosti o spôsobe jej výroby, ale nepodarilo sa mu včas získať nevyhnutný urán 235. Povedal to - prvýkrát pred desiatimi rokmi - bývalý dôstojník cisárskej armády podplukovník Tacubaro Suzuki.
Práve on bol jeden z hlavných zodpovedných pracovníkov supertajného projektu na výrobu atómovej bomby. Väčšina Japoncov doteraz o ňom nič nevie a školské učebnice sa o ňom zmieňujú veľmi sporadicky alebo vôbec.
Päťdesiat vedcov sa v tej dobe zapojilo do vývojového programu vo Výskumnom ústave fyziky a chémie, ktorý finančne podporoval cisársky palác. Do vývoja sa investovalo okolo 2,5 milióna dolárov.
Japonsko sa dostalo len do začiatočného štádia vývoja a preto nemalo praktickú predstavu ako použiť bombu. "Mysleli sme na to, ako použiť atómovú bombu na bombardovanie leteckých základní v južnej časti japonského súostrovia, ktoré používali americké bombardéry B-29 proti Japonsku," povedal dôstojník.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:00